Nieuwe autonome robot voor intern transport tilt 3 ton

Beeld: MoviĜo Robotics

 

MoviĜo Robotics ontwikkelde een nieuwe ‘Automated guided vehicle’ (AVG) voor intern transport van rekken, frames en bokken. Begin 2021 levert het robotica-bedrijf de eerste twee aan een Duitse champignonfabriek van Panbo Systems. 

Panbo bouwt en adviseert over de hele wereld champignonkwekerijen. De directie van Panbo ontmoette MoviĜo Robotics op een beurs waar zij de AGV Ŝharko10 presenteerde. Panbo vroeg: bestond er ook een versie die 2,5 ton kon tillen? “Nog niet”, antwoordde managing director Paul van der Hulst, “maar die kunnen we wel voor je maken.” Panbo Systems bouwt op dit moment 25 champignonfabrieken in Duitsland, die zo veel mogelijk onbemand gaan werken. De Ŝharko25, die in de nieuwe fabrieken gaat werken, is één bij twee meter en 25 centimeter hoog en draait om zijn eigen as. Het ronddraaiende plateau rijdt onder het object dat hij moet verplaatsen. Van der Hulst: “Hij kan tot drieduizend kilo tillen, dat staat gelijk aan zo’n twee auto’s. Voor zo’n sterk voertuig is de Ŝharko25 zeer compact. Een heavy duty fork lift die hetzelfde werk doet, is vele malen groter. Hij rijdt zo’n vijf kilometer per uur. Je stapt echt even opzij als zo’n brok power komt aanrijden met een groot rek erop.”

Contour- en vloernavigatie

De Ŝharko25 maakt gebruikt van meerdere lokalisatietechnieken. “In fabrieken zie je vaak dat de vaste objecten die vrij moeten blijven voor contournavigatie gedurende de dag geblokkeerd worden door bijvoorbeeld pallets of trolleys. Dan stopt de robot, omdat hij niet meer weet waar hij is", legt Van der Hulst uit. "Door de extra vloernavigatie is de kans erg klein dat de Ŝharko25 verdwaalt. Een logistiek voordeel is dus dat je het voertuig op veel meer gebieden kunt inzetten. In iedere champignonfabriek van Panbo zullen Ŝharko25’s het interne transport van het vullen en legen van de groeicellen verzorgen. Begin volgend jaar gaat de eerste fabriek in productie en gaan dus ook de eerste Ŝharko25’s aan de slag.”

Bron: MoviĜo Robotics

Lees ook
‘Robotica in de landbouw is veel uitdagender’

‘Robotica in de landbouw is veel uitdagender’

Robotisering en KI vinden ook hun doorgang in de agrofoodsector. Maar daarbij mogen we ons niet blindstaren op de technologie en moeten we ook de democratisering van de technologie goed in de gaten houden, betoogt Peter Groot Koerkamp, hoogleraar Biosystems Engineering aan Wageningen University. ‘Wat we op mondiaal niveau zien is dat de technologische...

Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Als het aan de landbouwindustrie en de boeren ligt, wordt arbeidsintensief werk binnen een paar jaar door robots gedaan. Dat komt goed uit, want het is steeds lastiger om personeel te vinden voor dit type werk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit ontwikkelden hun ‘Robotti’.

Hoe robots de markt veranderen

Hoe robots de markt veranderen

Goed gereedschap is het halve werk, maar geldt dat ook voor de toenemende hoeveelheid robots in de industrie? Ceel Elemans, senior sectorbankier bij ING, waarschuwt producenten voor de marktverschuivingen die robotisering veroorzaakt: ‘Blijf goed kijken naar wat er zich in de markt afspeelt.’ Volgens cijfers van het CBS maakte in 2015 ongeveer...