Nieuwe autonome robot voor intern transport tilt 3 ton

Beeld: MoviĜo Robotics

 

MoviĜo Robotics ontwikkelde een nieuwe ‘Automated guided vehicle’ (AVG) voor intern transport van rekken, frames en bokken. Begin 2021 levert het robotica-bedrijf de eerste twee aan een Duitse champignonfabriek van Panbo Systems. 

Panbo bouwt en adviseert over de hele wereld champignonkwekerijen. De directie van Panbo ontmoette MoviĜo Robotics op een beurs waar zij de AGV Ŝharko10 presenteerde. Panbo vroeg: bestond er ook een versie die 2,5 ton kon tillen? “Nog niet”, antwoordde managing director Paul van der Hulst, “maar die kunnen we wel voor je maken.” Panbo Systems bouwt op dit moment 25 champignonfabrieken in Duitsland, die zo veel mogelijk onbemand gaan werken. De Ŝharko25, die in de nieuwe fabrieken gaat werken, is één bij twee meter en 25 centimeter hoog en draait om zijn eigen as. Het ronddraaiende plateau rijdt onder het object dat hij moet verplaatsen. Van der Hulst: “Hij kan tot drieduizend kilo tillen, dat staat gelijk aan zo’n twee auto’s. Voor zo’n sterk voertuig is de Ŝharko25 zeer compact. Een heavy duty fork lift die hetzelfde werk doet, is vele malen groter. Hij rijdt zo’n vijf kilometer per uur. Je stapt echt even opzij als zo’n brok power komt aanrijden met een groot rek erop.”

Contour- en vloernavigatie

De Ŝharko25 maakt gebruikt van meerdere lokalisatietechnieken. “In fabrieken zie je vaak dat de vaste objecten die vrij moeten blijven voor contournavigatie gedurende de dag geblokkeerd worden door bijvoorbeeld pallets of trolleys. Dan stopt de robot, omdat hij niet meer weet waar hij is", legt Van der Hulst uit. "Door de extra vloernavigatie is de kans erg klein dat de Ŝharko25 verdwaalt. Een logistiek voordeel is dus dat je het voertuig op veel meer gebieden kunt inzetten. In iedere champignonfabriek van Panbo zullen Ŝharko25’s het interne transport van het vullen en legen van de groeicellen verzorgen. Begin volgend jaar gaat de eerste fabriek in productie en gaan dus ook de eerste Ŝharko25’s aan de slag.”

Bron: MoviĜo Robotics

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Robotica en machine vision

Robotica en machine vision

Als we iets hebben geleerd de afgelopen paar jaar, dan is het wel dat de mens een kwetsbaar onderdeel is van het produc-tieproces. Eerst waren er de anderhalvemetermaatregel en het hoge ziekteverzuim door covid, nu lopen we tegen enorme personeelstekorten aan in alle sectoren.

Europese tomaten groeien dankzij autotechnologie

Europese tomaten groeien dankzij autotechnologie

Robots die je eerder zou verwachten in een productielijn voor voertuigen, zouden wel eens een vertrouwd gezicht kunnen worden in de Europese voedingsindustrie. Met name voor de groei en pluk van tomaten kunnen ze mooie diensten bewijzen.

Seminar Robotica in agrifood business

Seminar Robotica in agrifood business

Op 16 november organiseert Wageningen Academy, in samenwerking met AgroFoodRobotics, een seminar voor professionals die als ontwikkelaar of eindgebruiker betrokken zijn bij de automatisering van teelt, verwerking of logistiek, in zowel land- en tuinbouw als in de levensmiddelenindustrie. Het seminar is van 8:30 uur tot 17:30 uur en vindt plaats op de...