Een nieuwe methodologie voor voedingsonderzoek: beschrijf alle vooronderstellingen

EVMI_Voedingsonderzoek

De uitkomsten van randomized controlled trials (RCT's) gelden als het meest harde bewijs voor causale verbanden in de biowetenschappen. In een wetenschapstheoretisch artikel dat vandaag verschijnt in Advances in Nutrition, ‘Fundamental Limitations of the Randomized Controlled Trial Method in Nutritional Research: The Example of Probiotics’, beargumenteren een Zweedse en drie Nederlandse onderzoekers, onder wie de van Foodlog bekende Dennis Zeilstra, dat die methode geen robuuste kennis oplevert bij onderzoek aan het microbioom.

Het gaat dan in het bijzonder om RCT’s naar de werking van probiotica. Probiotica zijn supplementen met grote hoeveelheden (levende) bacteriën, waarvan verondersteld wordt dat ze de samenstelling van de darmflora kunnen veranderen en een heilzaam effect hebben. De onderzoekers trekken echter in twijfel of de vooronderstellingen waarvan RCT’s uitgaan (zoals het uitgangspunt dat de onderzoeksgroep in hoge mate uniform is), wel opgaan bij dit soort onderzoek. Binnen de onderzoeksgroep, per individu, kunnen de verschillen in de samenstelling van de damflora zo groot zijn, dat er nooit betrouwbare, homogene uitkomsten kunnen zijn.

De onderzoekers doen een aantal voorstellen om de vooronderstellingen van de RCT aan te passen en goed te beschrijven. Ze doen tevens de suggestie dat de tekortkomingen van RCT's op meer onderzoekgebieden van de voedingswetenschappen gelden. Daarmee zoeken ze duidelijk de discussie over de waarde van onderzoeksmethoden op.

Bron: Foodlog

Foto: Mediterranean Center of Medical Sciences, Flickr

Lees ook
OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

Het OM stopt een onderzoek naar misstanden bij slachthuizen in Noord-Nederland dat hij in 2018 inzette. Het NVWA leverde niet snel genoeg de benodigde bewijsstukken en informatie.

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...