Nog altijd fouten bij hygiënisch ontwerpen

Tijdens quickscans bij voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en België worden nog geregeld ontwerpfouten in machines ontdekt. Fouten die hebben geleid tot recalls. Dat meldt Wouter Burggraaf van Burggraaf & Partners in de HygiëneSpecial.

Veel nieuwe machines blijken qua hygiënisch ontwerp nog niet aan de basisvoorwaarden te voldoen, stelt hij. "Een telling op de laatste Anuga FoodTec leert dat zeker 30 procent niet voldoet aan de CE."

Op de Italiaanse vakbeurs Cibus bleek volgens hem meer dan 90 procent van de Italiaanse bedrijven nog niets begrepen te hebben van reiniging tot op microbieel niveau.

Concrete voorbeelden

Burggraaf & Partners laat in de HygiëneSpecial aan de hand van foto's diverse concrete voorbeelden zien van machines en -onderdelen, waar bij het ontwerp niet goed is nagedacht over reiniging.

Ook toont hij hoe het wél moet: een machine die geheel volgens de laatste stand der techniek is gebouwd en die dus goed te reinigen is.

cover-hygspec2015-220De HygiëneSpecial wordt meegestuurd met diverse vakbladen van Eisma Businessmedia, waaronder EVMI.

Abonnees van EVMI krijgen de special samen met EVMI nummer 4 gratis in de bus.

> Nog geen abonnee?

         

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...

Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een listeria- of salmonellabacterie in voedsel. Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als engineer bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie?

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.