Nog altijd fouten bij hygiënisch ontwerpen

Tijdens quickscans bij voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en België worden nog geregeld ontwerpfouten in machines ontdekt. Fouten die hebben geleid tot recalls. Dat meldt Wouter Burggraaf van Burggraaf & Partners in de HygiëneSpecial.

Veel nieuwe machines blijken qua hygiënisch ontwerp nog niet aan de basisvoorwaarden te voldoen, stelt hij. "Een telling op de laatste Anuga FoodTec leert dat zeker 30 procent niet voldoet aan de CE."

Op de Italiaanse vakbeurs Cibus bleek volgens hem meer dan 90 procent van de Italiaanse bedrijven nog niets begrepen te hebben van reiniging tot op microbieel niveau.

Concrete voorbeelden

Burggraaf & Partners laat in de HygiëneSpecial aan de hand van foto's diverse concrete voorbeelden zien van machines en -onderdelen, waar bij het ontwerp niet goed is nagedacht over reiniging.

Ook toont hij hoe het wél moet: een machine die geheel volgens de laatste stand der techniek is gebouwd en die dus goed te reinigen is.

cover-hygspec2015-220De HygiëneSpecial wordt meegestuurd met diverse vakbladen van Eisma Businessmedia, waaronder EVMI.

Abonnees van EVMI krijgen de special samen met EVMI nummer 4 gratis in de bus.

> Nog geen abonnee?

         
Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren