Nog altijd fouten bij hygiënisch ontwerpen

Tijdens quickscans bij voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en België worden nog geregeld ontwerpfouten in machines ontdekt. Fouten die hebben geleid tot recalls. Dat meldt Wouter Burggraaf van Burggraaf & Partners in de HygiëneSpecial.

Veel nieuwe machines blijken qua hygiënisch ontwerp nog niet aan de basisvoorwaarden te voldoen, stelt hij. "Een telling op de laatste Anuga FoodTec leert dat zeker 30 procent niet voldoet aan de CE."

Op de Italiaanse vakbeurs Cibus bleek volgens hem meer dan 90 procent van de Italiaanse bedrijven nog niets begrepen te hebben van reiniging tot op microbieel niveau.

Concrete voorbeelden

Burggraaf & Partners laat in de HygiëneSpecial aan de hand van foto's diverse concrete voorbeelden zien van machines en -onderdelen, waar bij het ontwerp niet goed is nagedacht over reiniging.

Ook toont hij hoe het wél moet: een machine die geheel volgens de laatste stand der techniek is gebouwd en die dus goed te reinigen is.

cover-hygspec2015-220De HygiëneSpecial wordt meegestuurd met diverse vakbladen van Eisma Businessmedia, waaronder EVMI.

Abonnees van EVMI krijgen de special samen met EVMI nummer 4 gratis in de bus.

> Nog geen abonnee?

         
Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Voor niveau- en drukmeetsensoren en niveauschakelaars biedt VEGA een gestandaardiseerd hygiënisch adapterconcept dat voldoet aan EG 1935/2004, FDA, EHEDG en 3-A. Of het nu gaat om een metallische afdichting of om een O-ringafdichting: De sensoren passen op alle standaard hygiënische armaturen en zijn daarmee uitstekend geschikt voor gebruik in de...