NVWA: 'Geen besmet Braziliaans vlees in Nederland'

Rundvlees

De Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit (NVWA) heeft geen aanwijzingen dat er besmet Braziliaans vlees, waar mensen ziek van kunnen worden, op de Nederlandse markt is beland.  Een woordvoerder van de voedseltoezichthouder zegt dat er geen reden is om mensen nu te waarschuwen.

Braziliaans vleesschandaal

Vorige week kwam een groot Braziliaanse vleesschandaal aan het licht. Twee grote vleesverwerkende bedrijven uit Brazilië, JBS en BRF, hebben bedorven vlees opnieuw verpakt en op de markt gebracht. Mogelijk is een een deel naar Europa verzonden. Volgens de NVWA-woordvoerder staan de twee bedrijven al langere tijd op een lijst staan waarvan het geïmporteerde vlees voor 100 procent wordt gecontroleerd.

Paardenvleesschandaal

Voedselwaakhond Foodwatch beschuldigde de NVWA er maandag van niets geleerd te hebben van het eerdere paardenvleesschandaal. Zij vinden dat de NVWA wederom te weinig informatie geeft. “De NVWA heeft niets geleerd van het paardenvleesschandaal en laat consumenten opnieuw in de steek door hen niet te informeren” stelt Foodwatch.

De Europese Commissie

De Europese Commissie heeft intussen maatregelen genomen om de import van een deel van het vlees uit Brazilië stop te zetten. Brazilië laat verdachte bedrijven voorlopig geen vlees naar Europa exporteren.

Lees ook:

 
Lees ook
Foodwatch en Farmers Defence Force vragen aandacht voor CETA-audit uit mei

Foodwatch en Farmers Defence Force vragen aandacht voor CETA-audit uit mei

Uit een audit van de Europese commissie blijkt dat de mogelijkheid bestaat dat Canada met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Volgens de CETA-handelsverdragen, mag Canada alleen hormoon-vrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaarheid- en controlesysteem kent echter gebreken, waardoor verboden export mogelijk toch plaatsvond.

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

Begin augustus liepen de temperaturen weer hoog op. Sinds juni 2020 is er een wettelijk transportverbod voor dieren als het 35 graden of warmer is. Deze zomer trad dit verbod in werking. NEPLUVI laat in een persbericht weten tevreden terug te kijken op deze warme periode.

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid voert geen ‘suikertaks’ in. Het RIVM deed onderzoek naar de waarde van een verhoogde belasting op suikerhoudende dranken en concludeerde dat het een mogelijke maatregel is tegen overgewicht. De staatssecretaris vertrouwt echter op het Nationaal Preventieakkoord.