NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

gehakt_Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees.

Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen is verboden. Koninklijke Nederlandse Slagers is teleurgesteld over het resultaat, zo staat te lezen op de website. De brancheorganisatie roept slagers op om hier direct mee te stoppen. "Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet."

Het onderzoek

Voor het onderzoek selecteerde de NVWA 42 vleesverwerkende bedrijven op basis van afnemerslijsten van bedrijven die het additief sulfiet verhandelen. Bij deze bedrijven controleerden de onderzoekers de rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Per bedrijf werden 1 of meer monsters genomen en geanalyseerd in het laboratorium. In totaal werden 134 monsters genomen. In 52 van deze monsters, afkomstig van 21 bedrijven troffen de onderzoekers sulfiet aan. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Sulfiet is een van de allergenen die vermeld moeten worden bij de verkoop. Bij geen enkel bedrijf gebeurde dit. Alle vleesverwerkende bedrijven waarbij sulfiet in het vlees werd aangetroffen kregen een boete, voor het gebruik en voor het ontbreken van de informatie.

Het is niet de eerste keer dat de NVWA sulfiet aantreft in vlees. In 2018 trof de voedselautoriteit het additatief aan in het vlees van dertien vleesverwerkers. 

Lees ook
Minister Schouten stelt orde op zaken bij NVWA

Minister Schouten stelt orde op zaken bij NVWA

Minister Carola Schouten (LNV) treft ingrijpende maatregelen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van het gefaalde ict-project Inspect dat dit jaar werd stopgezet. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Verdachte aangehouden voor frauduleuze eiwitexport

Verdachte aangehouden voor frauduleuze eiwitexport

De NVWA heeft afgelopen maandag een 49-jarige man uit Zuid-Oost Drenthe aangehouden. Hij wordt verdacht van het in strijd met de regelgeving exporteren van dierlijke eiwitten van herkauwers naar Azië. Daarnaast zou hij papieren hebben vervalst om te doen lijken of de producten in Europa bleven. De verdachte was met zijn bedrijven vermoedelijk...

NVWA niet nalatig in fipronil-affaire

NVWA niet nalatig in fipronil-affaire

De rechtbank in Den Haag oordeelde deze week dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Nederlandse staat in de fipronil-crisis van 2017 geen verwijtbare fouten hebben gemaakt.  LTO Nederland, pluimveehoudersvakbond NVP en 124 pluimveehouders hadden een rechtszaak aangespannen omdat ze van mening zijn dat de NVWA onvoldoende...