NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

gehakt_Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees.

Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen is verboden. Koninklijke Nederlandse Slagers is teleurgesteld over het resultaat, zo staat te lezen op de website. De brancheorganisatie roept slagers op om hier direct mee te stoppen. "Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet."

Het onderzoek

Voor het onderzoek selecteerde de NVWA 42 vleesverwerkende bedrijven op basis van afnemerslijsten van bedrijven die het additief sulfiet verhandelen. Bij deze bedrijven controleerden de onderzoekers de rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Per bedrijf werden 1 of meer monsters genomen en geanalyseerd in het laboratorium. In totaal werden 134 monsters genomen. In 52 van deze monsters, afkomstig van 21 bedrijven troffen de onderzoekers sulfiet aan. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Sulfiet is een van de allergenen die vermeld moeten worden bij de verkoop. Bij geen enkel bedrijf gebeurde dit. Alle vleesverwerkende bedrijven waarbij sulfiet in het vlees werd aangetroffen kregen een boete, voor het gebruik en voor het ontbreken van de informatie.

Het is niet de eerste keer dat de NVWA sulfiet aantreft in vlees. In 2018 trof de voedselautoriteit het additatief aan in het vlees van dertien vleesverwerkers. 

Lees ook
NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...