NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

gehakt_Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees.

Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen is verboden. Koninklijke Nederlandse Slagers is teleurgesteld over het resultaat, zo staat te lezen op de website. De brancheorganisatie roept slagers op om hier direct mee te stoppen. "Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet."

Het onderzoek

Voor het onderzoek selecteerde de NVWA 42 vleesverwerkende bedrijven op basis van afnemerslijsten van bedrijven die het additief sulfiet verhandelen. Bij deze bedrijven controleerden de onderzoekers de rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Per bedrijf werden 1 of meer monsters genomen en geanalyseerd in het laboratorium. In totaal werden 134 monsters genomen. In 52 van deze monsters, afkomstig van 21 bedrijven troffen de onderzoekers sulfiet aan. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Sulfiet is een van de allergenen die vermeld moeten worden bij de verkoop. Bij geen enkel bedrijf gebeurde dit. Alle vleesverwerkende bedrijven waarbij sulfiet in het vlees werd aangetroffen kregen een boete, voor het gebruik en voor het ontbreken van de informatie.

Het is niet de eerste keer dat de NVWA sulfiet aantreft in vlees. In 2018 trof de voedselautoriteit het additatief aan in het vlees van dertien vleesverwerkers. 

Lees ook
Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Meer dan 5 miljoen Nederlanders eten geen of slechts af en toe vlees. Dit is 36 procent van de Nederlandse bevolking. In 2016 was dit 29 procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...

Vion zet in op duurzaamheid

Vion zet in op duurzaamheid

In 2019 zette Vion met de strategie 'Building Balanced Chains' succesvol in op duurzaamheid. Daarnaast was 2019 in financiële zin een goed jaar, met goede marges in Europa en een toegenomen vraag in Azië. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf. In 2020 gaat Vion door met de 'Building Balanced Chains'-strategie, maar het bedrijf voorziet grote...