NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

gehakt_Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees.

Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen is verboden. Koninklijke Nederlandse Slagers is teleurgesteld over het resultaat, zo staat te lezen op de website. De brancheorganisatie roept slagers op om hier direct mee te stoppen. "Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet."

Het onderzoek

Voor het onderzoek selecteerde de NVWA 42 vleesverwerkende bedrijven op basis van afnemerslijsten van bedrijven die het additief sulfiet verhandelen. Bij deze bedrijven controleerden de onderzoekers de rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Per bedrijf werden 1 of meer monsters genomen en geanalyseerd in het laboratorium. In totaal werden 134 monsters genomen. In 52 van deze monsters, afkomstig van 21 bedrijven troffen de onderzoekers sulfiet aan. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Sulfiet is een van de allergenen die vermeld moeten worden bij de verkoop. Bij geen enkel bedrijf gebeurde dit. Alle vleesverwerkende bedrijven waarbij sulfiet in het vlees werd aangetroffen kregen een boete, voor het gebruik en voor het ontbreken van de informatie.

Het is niet de eerste keer dat de NVWA sulfiet aantreft in vlees. In 2018 trof de voedselautoriteit het additatief aan in het vlees van dertien vleesverwerkers. 

Lees ook
Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Volgens het klimaatpanel van de VN moeten we minder vlees eten. Dat zou beter zijn voor het klimaat en ook voor de gezondheid. Het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt groeit, evenals de populariteit van deze producten. Reden voor het tv-programma Zembla om zich af te vragen 'hoe duurzaam is een vegaburger eigenlijk?'

Wat vindt u van vleesvervangers?

Wat vindt u van vleesvervangers?

Woensdag 14 augustus was het groot in het nieuws: vleesvervangers zijn bezig met een snelle opmars en de verkoop van vlees daalt. Reden voor ons als vakblad Vlees+ om te willen weten: hoe kijkt de branche naar deze ontwikkeling?

CBS kan daling vleesconsumptie niet bevestigen

CBS kan daling vleesconsumptie niet bevestigen

Het was een opzienbarend nieuwtje in komkommertijd: de vleesconsumptie in Nederland is met 9% gedaald. Dat meldde de NOS woensdagochtend; vele media namen het over. Opmerkelijk, want vorig jaar meldden Wakker Dier en de WUR teleurgesteld dat de Nederlandse vleesconsumptie al twee jaar niet meer daalde. En nu opeens wel? Onderwijl zouden de verkopen...