NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA-wikimedia

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

Acrylamide wordt gevormd als zetmeelrijke producten op hoge temperaturen worden verhit en kan schadelijk voor mensen zijn bij een hoge inname. Er zijn geen specifieke acrylamidegehaltes voor brood- en bakkerswaren vastgelegd. Wel worden er normen gehanteerd die bepalen dat het gehalte zo laag mogelijk moet zijn.

In het najaar van 2021 bezocht de NVWA 69 bakkerijen en bemonsterde zij 201 verschillende producten waarvan het acrylamidegehalte is bepaald. De bemonsterde bakkerswaren zijn volgens het etiket of de ondernemer ambachtelijk bereid. Bij de meeste producten viel het acrylamidegehalte binnen de normwaarden, behalve voor pepernoten. Een aantal daarvan lag ver boven het referentieniveau.

Naar aanleiding van het onderzoek worden bakkers via de brancheorganisaties geïnformeerd over de resultaten. De 12 van de 29 ondernemers waar een te hoog acrylamidegehalte werd vastgesteld, worden door de NVWA op de hoogte gebracht. Zo kunnen zij risicobeperkende maatregelen nemen. Dat is mogelijk door het recept aan te passen, bijvoorbeeld door tarwebloem gedeeltelijk te vervangen door een alternatief als graanmeel, of een lagere afbaktemperatuur te hanteren.

Vanwege het hoge afwijkingspercentage, wordt in 2022 opnieuw onderzoek gedaan naar acrylamide in pepernoten en andere nog nader te bepalen levensmiddelen.

Bron: NVWA

Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren