NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA-wikimedia

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

Acrylamide wordt gevormd als zetmeelrijke producten op hoge temperaturen worden verhit en kan schadelijk voor mensen zijn bij een hoge inname. Er zijn geen specifieke acrylamidegehaltes voor brood- en bakkerswaren vastgelegd. Wel worden er normen gehanteerd die bepalen dat het gehalte zo laag mogelijk moet zijn.

In het najaar van 2021 bezocht de NVWA 69 bakkerijen en bemonsterde zij 201 verschillende producten waarvan het acrylamidegehalte is bepaald. De bemonsterde bakkerswaren zijn volgens het etiket of de ondernemer ambachtelijk bereid. Bij de meeste producten viel het acrylamidegehalte binnen de normwaarden, behalve voor pepernoten. Een aantal daarvan lag ver boven het referentieniveau.

Naar aanleiding van het onderzoek worden bakkers via de brancheorganisaties geïnformeerd over de resultaten. De 12 van de 29 ondernemers waar een te hoog acrylamidegehalte werd vastgesteld, worden door de NVWA op de hoogte gebracht. Zo kunnen zij risicobeperkende maatregelen nemen. Dat is mogelijk door het recept aan te passen, bijvoorbeeld door tarwebloem gedeeltelijk te vervangen door een alternatief als graanmeel, of een lagere afbaktemperatuur te hanteren.

Vanwege het hoge afwijkingspercentage, wordt in 2022 opnieuw onderzoek gedaan naar acrylamide in pepernoten en andere nog nader te bepalen levensmiddelen.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.