NVWA waarschuwt voor E. coli in Roquefort

9 maart 2015

De NVWA waarschuwt voor rauwmelkse kaas met de merknaam Roquefort, die is verontreinigd met de E. coli bacterie.

De kaas wordt verkocht in een verkoopeenheid van 100 gram en was te koop in diverse supermarkten. Het gaat om Roquefort met barcode EE1632 en identificatie FR 120203 022CE. De houdbaarheidsdatum is 08-05-2015 is hierbij betrokken.

De NVWA adviseert consumenten die deze kazen nog in hun bezit hebben, ze niet meer te consumeren en weg te gooien.

E. coli

De meeste stammen van de Escherichia coli maken deel uit van de darmflora van mensen en zijn ongevaarlijk. Escherichia coli O26 is echter een variant die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen. Het gaat daarbij om  maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree al dan niet met koorts. In zeer erge gevallen kunnen bij jonge kinderen nierstoornissen optreden.

Consumenten die deze kaas gegeten en hebben zulke symptomen vertonen, dienen hun huisarts te raadplegen.

De NVWA raadt in zijn algemeenheid het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer is verminderd.

Lees ook:

E. coli in rauwmelkse kaas (12 augustus 2014)

 

Altijd op de hoogte blijven?