Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

boer-azie-rijst-unsplash

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project.

In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers kunnen aantonen dat hun project op korte termijn de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van voedsel kunnen verbeteren. De tweejaarlijkse prijs werd vorig jaar gewonnen door een project geleid door Tomaso Ceccarelli van Wageningen Environmental Research en Elias Eyasu Fantahun van Addis Ababa University. Hun project, Innovation Mapping for Food Secutiry, gaf de zelfvoorzienende landbouw in Ethiopië op een andere manier vorm. Met behulp van digitale evaluatie van landbouwgrond voorzagen zij kleine boeren van kennis over welk gewas waar het beste kon groeien, en op welke manier.

De winnaar van de prijs van 2021 wordt bepaald door een onafhankelijke jury van deskundigen en de prijs wordt uitgereikt samen met de Louis Malassis internationale wetenschappelijke prijzen voor landbouw en voedsel van de Agropolis Fondation en de SHIFT Prijs van de Biovision Foundation. Kandidaten kunnen zich tot maandag 11 januari 2021 aanmelden.

Lees ook
Eerste Europese Food&Agri startup competitie van start

Eerste Europese Food&Agri startup competitie van start

De eerste Europese Food&Agri startup challenge is op 17 mei gelanceerd. Deze competitie daagt startende Europese food en agri-bedrijven uit om met nieuwe oplossingen te komen op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en gezond voedsel. Nederland neemt hiermee het initiatief om vanuit haar leidende rol...

Databank brengt cowpea genetisch in beeld

Databank brengt cowpea genetisch in beeld

Het Jaar van de Boon  is afgesloten met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea af is, meldt Foodlog. Deze boon (zwartoogboon of black eyed pea)  is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en een bron van eiwitten. In de databank zijn zo’n 6000 varianten opgenomen, waarbij per variant de unieke kwaliteiten zijn beschreven. Behalve...

Foodlab Brabant start voor duurzame ideeën

Studenten van HAS Hogeschool gaan de komende tien weken op zoek naar ideeën voor een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst. In het provinciehuis wordt het Foodlab Brabant opgezet, waar ze dagelijks werken aan gezonde concepten die goed zijn voor mens, dier en milieu. De 65 studenten volgen het speciale onderwijsprogramma Voedseltransitie. Met deze Minor willen HAS Hogeschool en het Transitieteam Brabantse Agrofood met steun van de provincie Noord-Brabant de overgang naar een duurzame agrofoodketen (van grond tot mond) stimuleren. Dit gebeurt aan de hand van 12 opdrachten. Ook financieel onderbouwen...