OM eist milieuboete van frisdrankproducent Refresco

refresco

Het OM eist een boete van €75.000 van frisdrankproducent Refresco uit Maarnheze. Het bedrijf moest zich  bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het overtreden van verschillende milieuregels in 2016 en 2017.

Overtredingen

In september en november 2016 loosde Refresco afvalwater met een te hoge zuurgraad in het riool. Volgens fabrieksmanager Leon Vinclair was dat te wijten aan een kapotte pH-meter. Een inmiddels geïnstalleerde tweede meter moet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Daarnaast was er sprake van incidenten die niet direct werden gemeld zoals in de wet is vastgesteld. In oktober 2016 werd 3850 kilo fructose gemorst, wat pas een week later door de fabrikant werd gemeld. In mei 2017 was er een probleem met de overstort van een buffertank, waardoor afvalwater in het milieu terecht kwam.

Milieuboete

Officier van Justitie Marieke Schenk haalde hard uit naar het bedrijf tijdens de hoorzitting. Volgens haar ging het om ‘simpele dingen’ waarmee Refresco ‘klungelig’ om is gegaan. Zij wees ook op eerdere overtredingen die de fabrikant is begaan. Namens het OM eiste zij een boete van €75.000 waarvan €25.000 voorwaardelijk.

Refresco

Refresco heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en fabrieken in Noord-brabant, Limburg, Zuid-Holland en België. De fabrikant werkt voor onder meer Pepsi en Coca Cola, maar produceert ook huismerkdranken en dranken voor export naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Bron: Eindhovens Dagblad

Lees ook
Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haalt aan dat er nogal wat commerciële partijen bij de Nationale Week Zonder Vlees betrokken zijn, en dat daarom het “maatschappelijk & duurzaam profiel” wordt overschaduwd door marketingdoeleinden van de producenten. Een hoop commerciële partijen zijn betrokken bij de Week...

AB InBev investeert miljoenen in onderzoek naar cannabisdrankjes

AB InBev investeert miljoenen in onderzoek naar cannabisdrankjes

Brouwerijmultinational AB InBev gaat samenwerken met de cannabisproducent Tilray om onderzoek te doen naar cannabisdrankjes. AB InBev heeft interesse in niet-alcoholische dranken die de stoffen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) bevatten. Met het onderzoek willen de multinationals inzicht krijgen in de technische en commerciële mogelijkheden...

30% minder suiker in frisdrank in 2025

30% minder suiker in frisdrank in 2025

Nederlandse frisdrankproducenten hebben nieuwe doelstellingen vastgesteld voor de vermindering van calorieën in dranken. Dit hebben de frisdrankproducenten aangekondigd in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. In 2020 moet een reductie van 25% behaald worden ten opzichte van 2012, en in 2025 30%. De vereniging Frisdranken, Waters en Sappen...