OM eist milieuboete van frisdrankproducent Refresco

Het OM eist een boete van €75.000 van frisdrankproducent Refresco uit Maarnheze. Het bedrijf moest zich  bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het overtreden van verschillende milieuregels in 2016 en 2017.

Overtredingen

In september en november 2016 loosde Refresco afvalwater met een te hoge zuurgraad in het riool. Volgens fabrieksmanager Leon Vinclair was dat te wijten aan een kapotte pH-meter. Een inmiddels geïnstalleerde tweede meter moet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Daarnaast was er sprake van incidenten die niet direct werden gemeld zoals in de wet is vastgesteld. In oktober 2016 werd 3850 kilo fructose gemorst, wat pas een week later door de fabrikant werd gemeld. In mei 2017 was er een probleem met de overstort van een buffertank, waardoor afvalwater in het milieu terecht kwam.

Milieuboete

Officier van Justitie Marieke Schenk haalde hard uit naar het bedrijf tijdens de hoorzitting. Volgens haar ging het om ‘simpele dingen’ waarmee Refresco ‘klungelig’ om is gegaan. Zij wees ook op eerdere overtredingen die de fabrikant is begaan. Namens het OM eiste zij een boete van €75.000 waarvan €25.000 voorwaardelijk.

Refresco

Refresco heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en fabrieken in Noord-brabant, Limburg, Zuid-Holland en België. De fabrikant werkt voor onder meer Pepsi en Coca Cola, maar produceert ook huismerkdranken en dranken voor export naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Bron: Eindhovens Dagblad

Lees ook
Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.

Samenwerking met Seenons zorgt voor 80% minder afval bij Yoghurt Barn

Samenwerking met Seenons zorgt voor 80% minder afval bij Yoghurt Barn

Dankzij een samenwerking met Seenons produceert YB (voorheen Yoghurt Barn) jaarlijks ruim 80% minder afval, meldt Seenons in een persbericht. Tijdens een pilot in 2020, waarbij YB op zoek was naar manieren om zo klimaatneutraal mogelijk te opereren, bood Seenons een oplossing om verschillende afvalstromen te reduceren en recyclen. Nu wil YB een voorbeeld...