OM eist milieuboete van frisdrankproducent Refresco

Het OM eist een boete van €75.000 van frisdrankproducent Refresco uit Maarnheze. Het bedrijf moest zich  bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het overtreden van verschillende milieuregels in 2016 en 2017.

Overtredingen

In september en november 2016 loosde Refresco afvalwater met een te hoge zuurgraad in het riool. Volgens fabrieksmanager Leon Vinclair was dat te wijten aan een kapotte pH-meter. Een inmiddels geïnstalleerde tweede meter moet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Daarnaast was er sprake van incidenten die niet direct werden gemeld zoals in de wet is vastgesteld. In oktober 2016 werd 3850 kilo fructose gemorst, wat pas een week later door de fabrikant werd gemeld. In mei 2017 was er een probleem met de overstort van een buffertank, waardoor afvalwater in het milieu terecht kwam.

Milieuboete

Officier van Justitie Marieke Schenk haalde hard uit naar het bedrijf tijdens de hoorzitting. Volgens haar ging het om ‘simpele dingen’ waarmee Refresco ‘klungelig’ om is gegaan. Zij wees ook op eerdere overtredingen die de fabrikant is begaan. Namens het OM eiste zij een boete van €75.000 waarvan €25.000 voorwaardelijk.

Refresco

Refresco heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en fabrieken in Noord-brabant, Limburg, Zuid-Holland en België. De fabrikant werkt voor onder meer Pepsi en Coca Cola, maar produceert ook huismerkdranken en dranken voor export naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Bron: Eindhovens Dagblad

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

Avantium, technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, heeft een afnameovereenkomst getekend met het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev. AmBev gaat PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium gebruiken om flessen te maken voor frisdranken.