OM eist milieuboete van frisdrankproducent Refresco

refresco

Het OM eist een boete van €75.000 van frisdrankproducent Refresco uit Maarnheze. Het bedrijf moest zich  bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het overtreden van verschillende milieuregels in 2016 en 2017.

Overtredingen

In september en november 2016 loosde Refresco afvalwater met een te hoge zuurgraad in het riool. Volgens fabrieksmanager Leon Vinclair was dat te wijten aan een kapotte pH-meter. Een inmiddels geïnstalleerde tweede meter moet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Daarnaast was er sprake van incidenten die niet direct werden gemeld zoals in de wet is vastgesteld. In oktober 2016 werd 3850 kilo fructose gemorst, wat pas een week later door de fabrikant werd gemeld. In mei 2017 was er een probleem met de overstort van een buffertank, waardoor afvalwater in het milieu terecht kwam.

Milieuboete

Officier van Justitie Marieke Schenk haalde hard uit naar het bedrijf tijdens de hoorzitting. Volgens haar ging het om ‘simpele dingen’ waarmee Refresco ‘klungelig’ om is gegaan. Zij wees ook op eerdere overtredingen die de fabrikant is begaan. Namens het OM eiste zij een boete van €75.000 waarvan €25.000 voorwaardelijk.

Refresco

Refresco heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en fabrieken in Noord-brabant, Limburg, Zuid-Holland en België. De fabrikant werkt voor onder meer Pepsi en Coca Cola, maar produceert ook huismerkdranken en dranken voor export naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Bron: Eindhovens Dagblad

Lees ook
Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas

Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas

Heks’nkaas uit Oldenzaal wint de rechtszaak tegen een Duitse na-aper, meldt Tubantia. Tot 2017 maakte het Duitse bedrijf Heinrich Kühlmann GMBH een selderij-rauwkostsaus voor Heks’nkaas. Sinds het bedrijf werd overgenomen door Salad Signature komen de ingrediënten voor het Twentse smeersel ergens anders vandaan. In 2019...

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...