Omzet duurzaam sterk in de lift

De omzet van duurzame voeding in Nederlandse supermarkten zit sterk in de lift. In het eerste halfjaar van 2016 groeide de duurzame omzet met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei voor alle producten bedroeg 2,4 procent.

Dat meldt Distrifood. IRI onderzocht in opdracht van Monitor Keurmerken producten met één of meerdere van de keurmerken ASC, Beter Leven, Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, MSC, Rainforest Alliance, UTZ, LR en Milieukeur.

De 3 grootste keurmerken zijn Beter Leven, Biologisch en UTZ. Deze zijn in het eerste halfjaar van 2016 samen goed voor 80 procent van de totale omzet van producten met een keurmerk in supermarkten.

Varkens- en kippenvlees

Absoluut gezien behaalde Beter Leven de grootste groei. Dit komt vooral door het toegenomen aanbod aan vlees met 1-ster, en dan met name varkens- en kippenvlees.

Bij varkensvlees kwam die groei vooral doordat regulier varkensvlees werd vervangen door vlees met één ster. Ook de omzet van producten met 2 en 3 sterren steeg fors in het eerste halfjaar.

Vis ook duurzamer

Vis wordt eveneens steeds duurzamer. De omzet van vis met ASC- en MSC-keurmerk in de supermarkten groeide met 39 procent. Vooral de omzet in verse vis, zoals zalm, met een duurzaamheidslogo nam toe.

De groei komt vooral doordat supermarkten reguliere producten steeds vaker vervangen door duurzame alternatieven, waardoor dit aanbod uitgebreider wordt. Dit gebeurt mede door druk van actiegroepen.

Daarnaast is er bij consumenten een groeiend bewustzijn over wat ze op tafel zetten. Dierenwelzijn en de herkomst van de producten spelen daarbij een grote rol.

1,3 miljard euro

De totale omzet van verkochte producten met een keurmerk in supers bedroeg bijna 1,3 miljard euro tegenover iets meer dan 1 miljard in het eerste halfjaar van 2015.

Over het hele jaar 2015 bedroeg de omzet van duurzame producten bij supers ruim 2,1 miljard. Dat is 9,1 procent van de totale omzet in voeding in 2015.

Lees ook:

Lees ook
Spelregels tegen voedselverspilling

Spelregels tegen voedselverspilling

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept politiek, overheid en bedrijfsleven op om de spelregels rondom voedselverspilling te veranderen. Samen met WUR stelde de stichting 10 spelregels op.

Vraag en aanbod duurzame voeding neemt toe

Vraag en aanbod duurzame voeding neemt toe

De populariteit van voedsel met een duurzaamheidskeurmerk neemt toe. Niet alleen kozen in 2019 meer consumenten voor deze producten. Ook nam het aanbod toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel, die minster Schouten 17 november naar de Tweede Kamer stuurde.

Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Virussen zijn er al sinds de mens rondloopt op deze planeet. Je kunt je wapenen tegen virussen die een gevaar vormen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem is de beste verdedigingslinie, mits in goede conditie. Dagelijkse visconsumptie kan daar heel veel aan bijdragen.