Onderzoek & ontwikkeling

Bacterie op meloensap maakt foliumzuur

Bacterie op meloensap maakt foliumzuur

WAGENINGEN – De bacterie L. reuteri maakt zowel foliumzuur als vitamine B12 aan in meloensap. Vooral ouderen hebben een tekort aan B12.

ir. Arno Wegkamp promoveert binnenkort aan de WUR op het onderzoek naar de rol van de goedaardige bacterie in enkele fruitsappen.

‘Producten met extra foliumzuur zijn populair’, zegt Wegkamp op Resource Online. ‘Ze helpen voorkomen dat vrouwen kinderen met een open ruggetje krijgen en verminderen de kans op sommige hart- en vaatziekten.’

Te weinig B12
Nadeel van verrijking met foliumzuur is echter dat niet goed meer is vast te stellen of mensen te weinig vitamine B12 binnenkrijgen. Met name ouderen hebben vaak een tekort aan B12. ‘Een oplossing zou zijn dat je in voedingsmiddelen met extra foliumzuur ook extra vitamine B12 stopt’. Dat kan met de Lactobacillus reuteri.’ In meloensap maakt de bacterie namelijk ook vitamine B12 aan.

Alleen meloensap werkt
Wegkamp experimenteerde met drie sappen: meloen-, komkommer- en druivensap. In meloensap produceerde de bacterie zowel foliumzuur als B12. In de andere sappen werkte het niet.

De bacteriestam die Wegkamp gebruikte, komt in de natuur voor, en is dus niet genetisch gemodificeerd.

Het onderzoek van Wegkamp is betaald door het Topinstituut Food & Nutrition en deels uitgevoerd op NIZO.

Lees ook:
Katan’s boek rekent af met fabels (18 januari 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over foliumzuur

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *