Onderzoek & ontwikkeling

Imitatiekaas mag geen ‘kaas’ heten

Imitatiekaas mag geen ‘kaas’ heten

DEN HAAG (ANP) – Producten waarin ‘imitatiekaas’ is verwerkt, spreken op hun etiketten vaak ten onrechte van kaas.

Dat bleek uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat vrijdag gepresenteerd werd. De VWA heeft tussen oktober 2005 en januari 2006 landelijk 24 bedrijven gecontroleerd op de etikettering van kaasproducten, waarin deze kaas is verwerkt.

Bij de bedrijven wordt vooral geraspte (imitatie)kaas gemaakt. Ook werden plakjes, stukken en blokjes kaas en kaaspoeder aangetroffen

Bij acht van de 24 bedrijven was de benodigde informatie niet op orde en heeft de VWA maatregelen getroffen. In vijf gevallen betrof het een schriftelijke waarschuwing omdat de aanduiding van de ingrediënten onjuist was.

In drie gevallen ging het om een boeterapport vanwege grove misleiding. Zo werd tweemaal imitatiekaas verwerkt in een product dat ‘Edam’ werd genoemd. Een keer stond in de handelsdocumenten ten onrechte de aanduiding ‘feta’.

Ook heeft de VWA één bedrijf een schriftelijke waarschuwing gegeven omdat sprake was van onvoldoende hygiëne en registratie van de temperatuur.

In imitatiekaas (analoog kaas) is plantaardig vet gebruikt, in plaats van vetten uit zuivel. Deze kaas mag alleen worden gevoerd als uit de productnaam en de ingrediëntenaanduiding blijkt dat het om imitatiekaas gaat.

Zie hier het rapport Analoog kaas van de VWA.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kaas

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *