Onderzoekscentrum OnePlanet werkt aan 'internet of plants'-chip

kenia-farmer-wikimedia

Beeld: Neil Palmer (CIAT)/wikimedia

Het nieuwe onderzoekscentrum OnePlanet, een samenwerking tussen Wageningen University & Research, Radboud University en het Belgische onderzoeksinstituut Imec, werkt aan een afbreekbare chip voor gewassen. Met de nano- en microchips combineert het onderzoekscentrum landbouw-, gezondheids- en voedingskennis met hightech om voedselonzekerheid en honger de wereld uit te helpen. 

De nieuwe chip moet achterhalen hoeveel water en meststoffen het gewas nodig heeft en of en welke ziekte een plant heeft, schrijft het Financieele Dagblad. Momenteel doen Afrikaanse boeren dat zelf door foto’s van de gewassen te sturen naar de universiteit in Wageningen. 

In de toekomst wordt die uitwisseling van informatie naar een hoger niveau getild met behulp van ‘internet of plants’. Met een internetverbinding kan het onderzoekscentrum via de chips ‘real time’ waarnemingen doen en direct adviezen geven. Zo denken de onderzoekers nauwkeuriger advies te kunnen geven over voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen. 

Het project zit nog in de startfase en heeft volgens Arthur Mol, rector van de universiteit in Wageningen, nog zo’n 10 jaar nodig om uitgerold te kunnen worden in Afrika. De provincie Gelderland investeert de komende 8 jaar €65 miljoen in het onderzoekscentrum. 

Bron: Foodlog

Lees ook
Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

Het kan niet anders, dan dat Wageningen University & Research (WUR) een belangrijk onderdeel is van Food Technology op 1 en 2 december. De universiteit komt met twee demonstraties op de beursvloer en zelfs zes sprekers op de podia.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.