Opnieuw minder foodbedrijven failliet

8 juni 2016

Net als in 2014 gingen er ook vorig jaar minder foodbedrijven failliet. Door de daling ligt het aantal faillissementen nu weer op het niveau van voor de crisis.

Dat meldt de Nationale Franchise Gids. In 2015 gingen in Nederland 25,4 procent minder foodbedrijven failliet. Dit volgde op een daling van 16,9 procent in 2014.

Ondertussen namen de consumentenbestedingen licht toe. in 2015 is in totaal 57 miljard euro omgezet. Dat is ongeveer hetzelfde als in 2014.

Meer franchisevestigingen

Food beslaat met 4736 franchisevestigingen verdeeld over 103 franchiseformules momenteel zo’n 16 procent van het totaal aantal franchisevestigingen in Nederland.

Het aantal franchisevestigingen nam toe van 4526 in 2014 naar 4736 in 2015, oftewel een toename van 5 procent.

Vooral supermarkten

De top 10 van grootste franchiseformules in de food wordt gedomineerd door supermarktformules.

Jumbo voert de lijst aan met 353 franchisevestigingen, gevolgd door Albert Heijn (met 281), Plus (262) en Spar (232).

De eerste niet-retailformule is De Echte Bakker op plek 5, met 224 frachisevestigingen. Op 6 staat Gall & Gall (208), met kort daarna Leonidas (190), Bakker Bart (189) en Mitra (169).

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?