PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

Beeld: Pixabay

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door verschillende investeerders. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit.

Naast de opschaling van de productie gaat PeelPioneers met deze investering nog meer waarde uit schillen halen. Op dit moment maakt het bedrijf sinaasappelolie en een grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen, waaronder bier van Lowlander en Two Chefs Brewing, citrus muffins (Jumbo), limonade en bonbons. Daarnaast worden de ingrediënten gebruikt in non-food producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. Nu doet PeelPioniers onderzoek naar andere producten van citrusschillen. Het bedrijf ontwikkelde voedsingsvezels die die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers en voldoende ontwikkeld zijn om in de nieuwe fabriek geproduceerd te worden. Hiermee wil PeelPioneers een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Schillen

Supermarkten en horeca moeten grote hoeveelheden schillen afvoeren. De pionierende technologie van PeelPioneers biedt hen een honderd procent circulaire oplossing. Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers: "Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar honderdtwintigduizend kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol.” Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: “PeelPioneers is de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze Noordwest-Europese afnemers aan een lokale keten. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zodoende leveren we een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.”

Consortium

De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investering van een consortium bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties.

Bron: PeelPioneers

Lees ook
Oproep aan verpakkend bedrijfsleven: vul de enquête in!

Oproep aan verpakkend bedrijfsleven: vul de enquête in!

Als je de vraag ‘waarom het stokt met de verduurzaming van verpakkingen?’ goed wilt kunnen beantwoorden, blijkt het aan data te ontbreken. Daarom roepen EVMI en Schuttelaar & Partners (S&P) voedingsmiddelenverpakkers op om de enquête over de transitie naar minder plastic in te vullen.

Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders? Lucy Hughes, een Britse productontwerper, wilde hergebruik van visafval rerealiseren door rode algen te binden met eiwitten die uit vissenschubben worden gehaald. Het resultaat: een doorzichtig materiaal dat als verpakking...

Circular Food Center werkt aan circulaire dierlijke eiwitketen

Circular Food Center werkt aan circulaire dierlijke eiwitketen

Het Circular Food Center werkt aan een circulaire dierlijke eiwitketen. In deze keten worden op grote schaal reststromen verwerkt tot diervoer. Varkens en kippen kunnen deze voedselresten weer omzetten in een dierlijk eiwitproduct voor humane consumptie: de kringloopkarbonade of het verspillingsvrije ei.