PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

Beeld: Pixabay

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door verschillende investeerders. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit.

Naast de opschaling van de productie gaat PeelPioneers met deze investering nog meer waarde uit schillen halen. Op dit moment maakt het bedrijf sinaasappelolie en een grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen, waaronder bier van Lowlander en Two Chefs Brewing, citrus muffins (Jumbo), limonade en bonbons. Daarnaast worden de ingrediënten gebruikt in non-food producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. Nu doet PeelPioniers onderzoek naar andere producten van citrusschillen. Het bedrijf ontwikkelde voedsingsvezels die die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers en voldoende ontwikkeld zijn om in de nieuwe fabriek geproduceerd te worden. Hiermee wil PeelPioneers een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Schillen

Supermarkten en horeca moeten grote hoeveelheden schillen afvoeren. De pionierende technologie van PeelPioneers biedt hen een honderd procent circulaire oplossing. Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers: "Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar honderdtwintigduizend kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol.” Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: “PeelPioneers is de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze Noordwest-Europese afnemers aan een lokale keten. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zodoende leveren we een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.”

Consortium

De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investering van een consortium bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties.

Bron: PeelPioneers

Lees ook
NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop, bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

Foodvalley Champions 2020 bekend

Foodvalley Champions 2020 bekend

De Nieuwe Melkboer, In Ovo en Grünten zijn uitgeroepen tot Foodvalley Champions 2020. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Foodvalley Summits in de categorieën Eiwittransitie, Circulaire AgriFood en Voeding en Gezondheid. De jury beoordeelde op het innovatie karakter van de bedrijven en de impact van de innovaties. De winnaars krijgen onder andere...

Staatssecretaris presenteert ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

Staatssecretaris presenteert ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

Staatssecretaris van Veldhoven informeert de Tweede Kamer over het ontwerpbesluit voor verplicht statiegeld op blikjes. Als het aantal blikjes in zwerfafval volgend jaar niet 70% lager is, voert het kabinet statiegeld in op blikjes. De wet bepaalt dat het statiegeld minstens 15 cent wordt, zoals dat ook bij kleine plastic flessen geldt.