Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Verpakking handgreep

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen. Dit levert volgens de partijen een besparing van tegen de 40.000 kilo plastic per jaar op en een verbetering van de recycling van de rest van de verpakking.

Deze plastic handgrepen zitten op de multiverpakkingen waarin bijvoorbeeld vier of zes grote flessen frisdrank of water worden verkocht in supermarkten. Ze maken het makkelijker om de verpakking op te tillen. Nadeel is dat ze zijn gemaakt van verstevigd plastic, een ander materiaal dan de rest van de verpakking waardoor het minder goed recyclebaar is.

Daarom schaffen Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona de plastic handgreepjes nu af. De afgelopen periode gebeurde dit al bij enkele verpakkingen en het blijkt goed werkbaar te zijn voor de consument. De komende maanden rollen de partijen de verpakkingen zonder de handvatten uit in de supermarkten in Nederland. Dit verschilt per leverancier en merk.

“Het weglaten van de handgreep komt de recyclebaarheid van bundelverpakkingen ten goede”, zegt Niels van Marle, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). “De omverpakking zelf wordt namelijk gemaakt van het flexibele kunststof materiaal LDPE en de handgrepen van het materiaal PET. Als je deze omverpakking als consument in één keer weggooit, dus zonder de handgrepen van de omverpakking te scheiden, dan komen de twee verschillende materialen bij elkaar in de recyclestroom terecht. Dit kan de recycling belemmeren, omdat PET hele andere recycle-eigenschappen heeft dan LDPE, zoals een andere smelttemperatuur. De nieuwe verpakking zonder handgreep komt daarom ook beter uit de recyclecheck van het KIDV dan die mét handgreep. Daarnaast levert het weglaten van de handvatten natuurlijk een materiaalbesparing op.”

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Eerste statiegeldblikje ingeleverd

Eerste statiegeldblikje ingeleverd

Het eerste blikje met statiegeld is ingeleverd. “Een belangrijke stap op weg naar de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes vanaf 1 april”, aldus Statiegeld Nederland. De maatregel moet het zwerfafval terugdringen. Van de ingeleverde blikjes worden nieuwe verpakkingen gemaakt.

Koffiedik als grondstof voor plastic producten

Koffiedik als grondstof voor plastic producten

Provincie Flevoland ondersteunt start-up OVDesigns uit Lelystad met het opzetten van een lokale circulaire keten rondom koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. OVDesigns maakt van de koffiedik en gerycled plastic, producten zoals dienbladen en wandpanelen. De ‘koffiedik plastics’ kunnen meerdere keren worden hergebruikt tot...

Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.