Platform melknatuurlijk.nl van start

26 april 2021 Mischa Brendel

Op vrijdag 23 april vond de lancering van het platform melknatuurlijk.nl plaats. Hierbij hebben zich circa 40 melkveehouders aangesloten, maar ook een veearts en een adviseur hebben zich bij de stichting aangesloten. Doel: bewustwording.

Op melknatuurlijk.nl, een initiatief van Stichting Melkvee, vertellen melkveehouders hoe het boerenleven er écht aan toegaat. Dat doen ze in woord en beeld. Op die manier willen de aangesloten partijen voorkomen dat er kennis over boeren wegebt. Om het platform ook op social media onder de aandacht te brengen, is er de ludieke melksnorchallenge opgezet: drink een glas melk, zorg dat je daar een goede melksnor van krijgt en deel die online.

Op de website is veel informatie te vinden over wat een melkveebedrijf nu eigenlijk is en het runnen ervan inhoudt. Daarnaast bevat de website onder meer een koeienkalender (elke maand bevat een foto van hoe de koeien er in die maand bij staan met eronder een korte beschrijving van het wel en wee op de melkveehouderij), tal van zuivelrecepten (je mag ze zelf ook insturen) en verhalen van melkveehouders en veeartsen (onder meer over spoedbevallingen, de ‘koeiendans’ en de ochtendmelking).

Ook de sectie ‘feiten’ is interessant. Hierin wordt onder meer dieper ingegaan op de verschillende voedingsstoffen die melk bevat, CO2-uitstoot van melkveehouderijen, het welzijn van de koeien en het opwekken van groene energie op boerderijen. Bij diverse van deze feiten wordt er verwezen naar wetenschappelijke literatuur om het geheel te onderbouwen.

Het doel van de website is om mensen meer te leren over wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een melkveebedrijf en hoe het eraan toegaat. Om dit nog meer te verduidelijken, is het mogelijk om via het platform een afspraak te maken om enkele van de aangesloten boerderijen te komen bezoeken.

Altijd op de hoogte blijven?