Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af
Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.
Voor het onderzoek analyseerde Questionmark de prijzen van dierlijke en plantaardige producten van marktleider Albert Heijn over de afgelopen vijf jaar. Uit de analyse blijkt dat de prijzenverschillen tussen vlees en vleesvervangers minder worden. Bijvoorbeeld vegetarische kipstukjes kosten in 2019 nog 75 cent meer (per 100 gram) dan dierlijke kipstukjes, in 2022 is dat 13 cent. Het prijsverschil van gehakt daalde in dezelfde periode van 24 cent naar 6 cent.
Nederlandse supermarkt
Daarnaast keek Questionmark naar de vijf andere grote Nederlandse supermarkten: Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk en Plus. Hier werd een breed scala aan plantaardige vervangers voor dierlijke producten en zuivel onderzocht. Voor 32 verschillende productsoorten berekenden de onderzoekers de ‘laagsteprijskloof’ berekend: het prijsverschil per 100 gram tussen de goedkoopste plantaardige versie en de goedkoopste dierlijke versie. Daarnaast werd de goedkoopste plantaardige versie vergeleken met de duurste dierlijke versie, om te zien of het plantaardige product in elk geval binnen de prijsrange viel van dierlijke varianten.
Questionmark komt met de volgende conclusies. In 20 procent van de gevallen bleek een plantaardige versie al goedkoper dan de goedkoopste dierlijke versie. 33 procent van de plantaardige producten werd geclassificeerd als ‘betaalbaar’ en de overige 47 procent was duurder.
Verschillen tussen supermarkten
Er zijn veel verschillen tussen de supermarkten. Aldi had met 67 procent het hoogste aandeel producten dat in de categorie ‘duurder’ viel, gevolgd door Dirk (65 procent), Lidl (63 procent) en Plus (50 procent). Bij Jumbo (30 procent) en Albert Heijn (34 procent) ligt dit percentage lager en is juist een ruime meerderheid van de producten goedkoper of betaalbaar. Het hoogste percentage goedkopere producten was echter ook juist bij Lidl (31 procent) en Aldi (33 procent) te vinden. Door het kleinere assortiment vielen producten bij deze supermarkten vaker in de ‘goedkoper’ of ‘duurder’ categorie en niet in de tussencategorie ‘betaalbaar’.
Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Plantaardig vlees blijft nicheproduct in Verenigde Staten
De hausse rondom plantaardig vlees lijkt voorbij te zijn in de Verenigde Staten. De aandelenkoersen van plantaardige producenten Beyond Meat en Impossible Foods zijn weggezakt en de consumenten haken af. Dat meldt het FD.
PLUS start met verkoop brood van gisteren
Om voedselverspilling tegen te gaan start PLUS met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent en is tot 11.00 uur te koop, herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling.
Consument blijft kiezen voor huismerk
Nederlandse consumenten blijven trouw kiezen voor boodschappen van huismerken, omdat ze de kwaliteit en smaak minstens zo goed vinden en tegelijkertijd veel geld besparen. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor, een initiatief van onderzoeksbureau MSI Consultants.