Project moet voedselverspilling in keten verminderen

De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten het project Carve om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen.

Dat werd bekendgemaakt tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste in Den Haag.

Carve staat voor: Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency. Het project heeft een looptijd van vier jaar.

Bedrijven in de voedselketen gaan zich onder meer bezighouden met optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik, en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

In 2015 lopen pilots bij A-ware, Iglo, Sonneveld Group, Arla, FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo en Plus.

Voedselverspilling

Als onderdeel van het project wordt een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven tegengaan van voedselverspilling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. Waar de aanpak van verspilling nu vaak op het bord ligt van de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf, is het van belang dat dit ook een expliciet aandachtspunt is in productontwikkeling, inkoop, productie, sales, logistiek en marketing.

Ook betere samenwerking en communicatie tussen ketenpartners is noodzakelijk voor de vermindering van voedselverspilling.

Carve is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.

Lees ook:

Tips tegen voedselverspilling op melkpak (19 juni 2015)

Voedselverspilling verminderen vergt integrale aanpak (juni 2014) (premium)

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding (premium)

Lees ook
Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen. Meer dan 60 bedrijven en organisaties, van gemeente tot supermarkt, hebben zich hiervoor aangemeld.

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten. “We zien in het onderzoek dat de meeste...