RCC noemt palmolievrij-campagne The Flower Farm misleidend

flowerfarm-margarine

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft in een uitspraak The Flower Farm op de vingers getikt. Het nieuwe margarinemerk, opgezet door Marcel van Wing, bevat geen palmolie en zegt daarmee het regenwoud te redden.

De klacht kwam vanuit de brancheorganisaties MVO (Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten) en EPOA (European Palm Oil Alliance). The Flower Farm stapte de markt in met een stevige campagne waarin werd beweerd dat de consument jaarlijks dertig vierkante meter regenwoud kan redden door palmolievrije margarine te kopen. Pertinent onwaar, vinden de ketenorganisaties, want Europese voedingsmiddelenproducenten werken ook op een duurzame manier en gebruiken alleen gecertificeerde palmolie.

Misleiding

De RCC geeft de klagers gelijk. De suggestie dat voor alle palmolie regenwoud wordt gekapt is misleidend, zegt de commissie. ‘Dat geldt ook voor de claim dat palmolie dieren (o.a. orang-oetans) uitroeit. De rekensom dat een consument elk jaar 30m2 regenwoud spaart als hij de margarine van The Flower Farm gebruikt, is in strijd met de Milieu Reclame Code. Om de misleiding te stoppen moet The Flower Farm de tekst op de verpakking over het verwoesten van regenwoud door palmolie aanpassen.’ The Flower Farm is tegen de uitspraak in beroep gegaan, maar kwam tegelijkertijd met een persbericht waarin het bedrijf een wel heel eigenwijze interpretatie van de uitspraak geeft.

Palmolie

The Flower Farm staat niet alleen in hun afkeer jegens palmolie. Dat er nog steeds oerwoud wordt verwoest om ruimte te maken voor palmolieplantages valt niet te betwisten; een groot deel van Indonesië staat op dit moment in brand. Deze maand kwam Greenpeace met een stevig rapport waarin de verwoestende conclusie wordt getrokken dat voedselmultinationals falen in hun poging de palmolieketen te verduurzamen, en dat ook voor hun olie nog regenwoud sneuvelt. Zeker is in ieder geval dat de markt voor duurzame palmolie nog altijd klein is.

Lees ook
Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Een laboratorium in de Verenigde Staten, gefinancierd door verschillende anti-GMO organisaties, publiceerde een methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren. De verschillende organisaties zijn hier blij mee, omdat het nu mogelijk wordt om de import van gemodificeerd raapzaad tegen te gaan.

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Deze week maakte Unilever een reeks nieuwe duurzaamheidsplannen en targets bekend. Het bedrijf belooft dat al hun producten in 2039 klimaatneutraal zullen zijn. In 2023 moet de toeleverketen volledig ontbossingsvrij zijn. Daarnaast wil Unilever in de komende tien jaar programma's voor water-rentmeesterschap invoeren op 100 locaties in gebieden met...

Kunnen micro-organismen palmolieplantages gaan vervangen?

Kunnen micro-organismen palmolieplantages gaan vervangen?

De reputatie van palmolie als regenwoudvernietigend ingrediënt is inmiddels onomkeerbaar. Producenten gaan op zoek naar andere opties. Maar is er wel een goede vervanging? In het tijdschrift Nature bespreken wetenschappers van het Britse Centre for Integrated Bioprocessing Research een van de meest veelbelovende opties: olie van micro-organismen. Palmolie...