Renewi Organics produceert vluchtige vetzuren uit voedselafval

Voedselresten/voedselverspilling_unsplash

In compacte systemen met korte verblijftijden kan voedselafval efficiënt worden omgezet in vluchtige vetzuren. Dat blijkt uit een wetenschappelijk artikel van Renewi Organics en IHE Delft Institute for Water Education. Afstudeerstagiaire Alice Law deed onderzoek naar de productie van vetzuren uit over-de-datum producten van supermarkten.

Renewi Organics richt zich op de verwerking van organische reststromen waaronder over-de-datum producten; producten die niet verkocht zijn voor de uiterste verkoopdatum. De vetzuren die uit voedselafval geproduceerd worden, kunnen vervolgens in verschillende processen opgewerkt worden tot hoogwaardige producten zoals biopolymeren. Biopolymeren worden bijvoorbeeld gebruikt voor coatings voor meststoffen met gecontroleerde afgifte en landbouwfolie.

“We zijn erin geslaagd om vetzuren te produceren met hoge conversiesnelheden en goede rendementen uit onze bestaande organische reststromen”, zegt Laurens Welles, Proces Technoloog Renewi Organics. “Hiermee zijn we een stap dichter bij de ontwikkeling van een bioraffinageproces voor het opwerken van laagwaardig organisch afval tot hoogwaardige biologisch afbreekbare biopolymeren. Hiermee kunnen we in de toekomst duurzame en kosteneffectieve afvalverwerkingsoplossingen mogelijk maken.”

Na een kritische evaluatie door een panel van recensenten is het artikel geaccepteerd voor publicatie in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift Elsvier’s Bioresource technology journal.

Bron: Renewi

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Food Technology: Circulaire ingrediënten, hoe doen we dat?

Food Technology: Circulaire ingrediënten, hoe doen we dat?

Om beter om te gaan met de aarde, moeten we ook anders omgaan met reststromen die vrijkomen in de voedselproductie. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Daarover vertelt Harold Bink van PeelPioneers tijdens foodvakbeurs Food Technology.

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Het ‘upcyclen’ van zijstromen van landbouw- en voedselproductie, is een van de meest effectieve technologische oplossingen om voldoende en verantwoord voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Er zijn al veel technologische innovaties in ontwikkeling om deze zijstromen te benutten voor voedingsingrediënten en -producten, maar een van...

Aviko opent fabriek voor diepvriesfrites in België

Aviko opent fabriek voor diepvriesfrites in België

Aviko – onderdeel van Royal Cosun – opent een fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. Met deze nieuwe fabriek wordt een belangrijke stap gezet bij de uitvoering van de Cosun strategie Unlock 25, die onder andere inzet op winstgevende groei in aardappelproducten. In de fabriek worden wekelijks...