Rivierkreeft: exoot uit de sloot

Rivierkreeft_VIS 7-2019

De rode Amerikaanse rivierkreeft verspreidt zich in hoog tempo over de Nederlandse wateren. Deze exoot mag niet zomaar gevangen worden; een aantal beroepsvissers heeft een vangstvergunning. Opeten lijkt een optie om de ‘plaag’ tegen te gaan.

Vanwege de snel groeiende populatie en het mogelijke negatieve effect op de kwaliteit van het binnenwater moet er een oplossing komen. Een voor de hand liggende oplossing is het vangen van de rivierkreeften. Uitgezocht moet worden of dit inderdaad een manier is om de populatie terug te dringen.

In juni 2019 startte daarom op het Eiland van Dordrecht een veldproef onder leiding van Wageningen Environmental Research (WENR). Dit gebeurt binnen het project: Kennisplatform Rivierkreeft: Exoot uit de sloot van de Good Fish Foundation (GFF) en NetVISwerk. Deze veldproef brengt in kaart wat het effect is van het wegvangen van rivierkreeften op het aquatische systeem en de kreeftenpopulatie zelf. In 2016 is er een Beheersplan opgesteld voor rivierkreeft. Momenteel wordt er 30 ton rivierkreeft opgevist door zo'n dertig vissers. Dit gebeurt met fuiken en korven.

De uitkomsten van het onderzoek heeft invloed op het consumentenadvies van de Good Fish Foundation op de Viswijzer. Als blijkt dat visserij daadwerkelijk een positieve bijdrage levert, dan is deze rivierkreeft een duurzaam én regionaal product voor lokale restaurants. De meeste rivierkreeften die nu worden gegeten zijn gekweekte soorten uit China.

Meer weten over de Amerikaanse rivierkreeft? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 7-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af.

 

Lees ook
Als bron van micro-plastics is een bord erger dan een mossel

Als bron van micro-plastics is een bord erger dan een mossel

Wie mosselen eet, krijgt meer micro-plastic binnen via het huisstof rond zijn bord, dan van de schelpdiertjes zelf. Het is weer zo'n verrassend weetje in het almaar uitdijende angst-dossier rond micro-plastics. Door Jennifer van der Steen - Foodlog Dat schelpdieren de minuscule deeltjes kunststof in zich hebben is al langer bekend. Ook huisstof ligt...

Zijn schaaldieren even gezond als vis?

Zijn schaaldieren even gezond als vis?

Het is algemeen bekend dat één keer per week vis eten gezond is. Zo bevat vis veel omega 3-vetzuren, en vitamines en mineralenzoals vitamine A, D en B12. Maar geldt dit ook voor schaaldieren? Volgens Harvard Medical Journal zijn schaal- en weekdieren in de meeste gevallen een goed alternatief voor vis. Een van de goede eigenschappen van vis is het gehalte...

Olga Haenen nieuwe lector INVIS Has Hogeschool

Olga Haenen nieuwe lector INVIS Has Hogeschool

Olga Haenen is sinds 1 januari 2018 de lector van het nieuwe lectoraat Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig (INVIS). Het lectoraat richt zich op een veterinair gezonde, duurzame en (voedsel)veilige kweeksectoren van insecten en vis. Het lectoraat is een nauwe samenwerking tussen HAS en Wageningen Bioveterinary Research. Haenen...