RIVM: nog onduidelijk of verbod op frisdrank-aanbiedingen zou werken

frisdrank-pixabay

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een verbod op kortingsacties op suikerhoudende dranken. Dat is de voornaamste bevinding van een literatuuronderzoek dat de RIVM in opdracht van de overheid uitvoerde. Wel blijkt uit onderzoek dat zulke aanbiedingen vooral op ongezonde producten voorkomen, en dat ze effectief zijn in het verhogen van de verkoop.

Uit onderzoek in verschillende landen blijkt dat aanbiedingen veel vaker voorkomen om minder gezonde producten dan op gezond voedsel. Een vergelijkingsstudie over producten in de Nederlandse supermarkten toonde bijvoorbeeld aan dat slechts 20% van de kortingsaanbiedingen binnen de Schijf van Vijf viel (de gezondste categorie). Twee derde van de producten met aanbiedingen behoorde tot de minst gezonde categorie (weekkeuze).

Uit internationaal onderzoek blijkt bovendien dat aanbiedingen invloed hebben op de aankoop van voedingsmiddelen door consumenten, in ieder geval op de korte termijn. Het RIVM ziet dat als indirect bewijs dat een verbod op zulke acties effect zou kunnen hebben.

Of zo’n verbod op de lange termijn de verkoop zal veranderen, is volgens het RIVM nog niet onderzocht. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat bepaalde producten bij een aanbieding op voorraad worden gekocht. Zonder aanbieding zouden consumenten misschien evenveel kopen, maar dan niet in grote hoeveelheden tegelijk. Een andere factor waarbij een verbod op prijsaanbiedingen mogelijk niet effectief is, is voor producten die substitueerbaar zijn. Consumenten stappen dan simpelweg over naar een goedkoper merk.

Lees ook
Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN. In een blikje...