Robots: 'Snelheid omhoog, prijs omlaag'

DEN BOSCH - Abar Automation toonde op de Empack de Fanuc robot M-1iA die kleuren detecteert en op kleur kan picken. Het is de kleinste deltarobot van Fanuc. “Bij robots is de trend dat de snelheid omhoog gaat en de prijs omlaag”, zegt sales director Brian Hill van Abar Automation.

Het bedrijf heeft bij Marfrig-fabrieken de Abar LR-80TCR laadrobotcel geplaatst (foto onder), speciaal voor gesneden rundvlees en kant-en-klaarmaaltijden.

evmi-Abar-LR-80TCR-3“Dit robotsysteem is met name geschikt voor voedingsmiddelenfabrikanten en -verpakkers met veel verschillende afnemers, zodat snel omgeschakeld kan worden", legt Hill uit.

Horizontaal en verticaal

"Voor sommige van die afnemers kan dan verticaal verpakt worden in kartonnen dozen terwijl voor andere juist horizontaal wordt geladen in plastic herbruikbare kratten."

Hill: "Conventionele machines kunnen bijvoorbeeld alleen dozen laden. Marfrig wilde juist flexibel zijn en in de toekomst ook in kunnen spelen op vragen van afnemers naar andersoortige verpakkingen.”

Flexibel en compact

Een ander robotsysteem, de Abar DL-70, is geïnstalleerd bij een Duitse AGF-leverancier voor het flexibel kunnen beladen van bijvoorbeeld verschillende hoeveelheden aardappelen of uien in rolcontainers, kratten en dozen voor de retail. “Dit systeem is behalve flexibel ook compact en kan per minuut meer dan 100 zakken van een kilo, of 75 zakken van 2,5 kilo aan.”

Lees ook:

Meer over
Lees ook

Celtic Cooling haalt Oezbeekse miljoenenorder binnen

Het Nederlandse Celtic Cooling heeft een order van 20 miljoen euro uit Oezbekistan in de wacht gesleept voor de levering van Indivudual Quick Frozen (IQF) installaties. Dit is een uitvloeistel van een Oezbeekse handelsdelegatie die een bezoek bracht aan GMV. In totaal willen de Oezbeekse bedrijven in Nederland 31 miljoen euro gaan besteden. De handelsdelegatie van zo’n tien Oezbeekse bedrijven, veelal in groente- en fruitverwerking en koelopslag, was tussen 23 en 27 mei te gast in Nederland. GMV, brancheorganisatie van Nederlandse machineproducenten voor voedselverwerking en -verpakking, nam ze...

Orangeworks gaat samenwerken in VS

Orangeworks gaat een partnership aan met Spec Engineering uit Chicago. Het bedrijf dat productielijnen ontwerpt en bouwt, wilde al langer uitbreiden naar de VS. In Spec Engineering werd een partner gevonden met hetzelfde dna, die ook gericht is op de voedingsmiddelenindustrie. Allebei de bedrijven werken met de vertical-start-up-methode, waarbij de productielijnen op de eigen locaties worden gebouwd, zodat het productieproces bij de klant ondertussen gewoon ongehinderd kan doorgaan. Prefab gebouwd De volledige installatie wordt prefab gebouwd en droog getest, voordat de technici de volledige productielijn...

‘Voedingsaanbod op scholen moet beter’

Scholen zeggen dat ze bezig zijn om hun voedingsaanbod te verbeteren, maar dat blijkt niet uit het aanbod in hun frisdrank- en snackautomaten. Dat stelt het RIVM in het onderzoek ‘De voedingsomgeving op scholen’. De organisatie noemt in het AD de resultaten teleurstellend. 83 procent van middelbare scholen heeft een frisdrankautomaat en 70 procent een snackautomaat. Op het mbo ligt dat met respectievelijk 91 en 85 procent zelfs nog hoger. Dit terwijl zo’n 80 procent van de scholen die meededen, aangeven de afgelopen jaren meer aandacht aan gezonde voeding te hebben besteed. Het voedingsaanbod in...