Russische boycot opnieuw verlengd

handel-containers-shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende opnieuw een decreet dat de Russische sancties tegen westerse landen verlengt. De verlenging loopt tot eind 2020.

In 2014 voerde de EU een aantal economische sancties door tegen Rusland na de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de steun voor de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne (het neerhalen van MH17 gaf de doorslag.) De sancties hadden de vorm van reisverboden voor politici en zakenlui, geblokkeerde rekeningen en beperkingen voor de olie- en gassector. Rusland sloeg terug met een importverbod van groente en fruit, vlees, vis en zuivel uit de EU, Verenigde Staten, Canada en Australië.

De importstop leidde tot een crisis in diverse sectoren in de Europese landbouw en tot problemen in de Russische voedselvoorziening. Inmiddels hebben handelsstromen zich verlegd, zijn nieuwe markten ontgonnen en hebben de Russen grote stappen gezet op het gebied van zelfvoorziening. Via sluipwegen bedient het land zich ook nog van producten uit geboycotte landen. 

Maar de politieke crisis is nog niet voorbij. Vorige week verlengde de EU de economische sancties tegen Rusland tot 31 januari 2020. Rusland laat zijn beurt niet voorbij gaan. 

"Uit economische kringen klinkt de roep om de strafmaatregelen op te heffen, omdat ze geen effect hebben op het oplossen van het conflict in Oekraïne," schrijft De Standaard niettemin.

Bron: Foodlog

Lees ook
Hamstergedrag van overheden kan voedselcrisis veroorzaken

Hamstergedrag van overheden kan voedselcrisis veroorzaken

Niet alleen consumenten doen paniekaankopen; ook enkele overheden zijn voedsel aan het hamsteren. Een klein aantal overheden heeft voedselexporten verboden en legt extra voorraden aan in reactie op de corona-pandemie, meldt Bloomberg. Zo houden Kazachstan en Vietnam de export van verschillende voedselproducten tijdelijk tegen en legt China grotere voorraden...

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.   Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook...

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.