Samen tegen voedselverspilling

2018-03-21 Hoe verspil jij eigenlijk P1080618

In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd. Op 20 maart maakte de Taskforce Circular Economy in Food deze doelstelling bekend in De Verspillingsfabriek in Veghel. Grote bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in Europa op kop gaan lopen in de strijd tegen voedselverspilling.

Supermarkten gooien dagelijks 425.000 broden weg. In totaal wordt er in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel verspild per jaar; de helft door producenten, versnijders, telers en retail, de helft door consumenten. Dat komt neer op 150 euro per hoofd van de bevolking. In 2030 moet voedselverspilling in Nederland voor de helft zijn gereduceerd. Op deze manier wil Nederland niet alleen voldoen aan de sustainable development goal 12.3 van de Verenigde Naties, maar dit ook als eerste land in Europa realiseren.

Om dit te bereiken is een coalitie gevormd van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de overheid. De Taskforce Circular Economy in Food telt 25 leden, waaronder McDonald’s, Albert Heijn, Google, DSM, Lamb/Weston Meijer, Wageningen University & Research en het ministerie. Het is voor het eerst dat er op zo’n grote schaal wordt samengewerkt. Het logo en de slogan werden op 20 maart in de Verspillingsfabriek in Veghel gepresenteerd: Samen tegen voedselverspilling. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 7 miljoen euro uit voor onderzoek, innovatie en voorlichting.

2018-03-21-samen-tegen-voedselverspilling-P1080630-300x225
Lees ook
Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel

Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en EU-Commissaris Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid brachten 28 november een bezoek aan de Verspillingsfabriek. Leden van de Taskforce Voedselverspilling presenteerden hier een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden...

De Verspillingsfabriek krijgt hoogste PSO-certificering

De Verspillingsfabriek krijgt hoogste PSO-certificering

De Verspillingsfabriek behaalde Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat is de hoogst haalbare notering en hiermee is De Verspillingsfabriek koploper als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. De Verspillingsfabriek startte anderhalf jaar geleden met de ambitie om zowel voedselverspilling als verspilling...

MVO-beleid FrieslandCampina gebaseerd op Sustainable Development Goals Verenigde Naties

MVO-beleid FrieslandCampina gebaseerd op Sustainable Development Goals Verenigde Naties

2016 was het jaar van de lancering van de geactualiseerde FrieslandCampina-strategie route2020. De leidraad is nourishing by nature: betere voeding voor de wereld, goede inkomsten voor onze boeren, nu en in de toekomst. Nourishing by nature heeft in het afgelopen jaar duidelijk richting gegeven aan de realisatie van de duurzaamheidsdoelen. Het sluit...