Samenstelling microbioom geitenmelk is veranderlijk

geit_unsplash

Beeld: Jacinto Diego on Unsplash.

Zijn melkzuur producerende bacteriën meer aanwezig in de rauwe melk van geiten die op kleine schaal worden gehouden? Voor een onderzoeksproject op initiatief van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en Doetie’s Geiten analyseerde de WUR melkmonsters van tien bedrijven.

Startende bedrijven in de korte voedselketen willen vaak oude ambachten behouden, zorgvuldig omgaan met de omgeving en natuurlijk een uniek product maken. De vragen die deze ondernemers hebben worden regelmatig uitgezet bij de Wetenschapswinkel van de WUR.

In dit onderzoek is gekeken naar de diversiteit aan bacteriën in rauwe melk per bedrijf en hoe groot deze variatie is tussen bedrijven. Specifiek is ook gekeken naar de aanwezigheid van melkzuur producerende bacteriën in de rauwe melk. Snelle groei van deze gewenste bacteriën onderdrukt de groei van ongewenste bederf- en ziekteverwekkende bacteriën.

Snelle veranderingen

De resultaten van de melkmicrobioom-monsters laten duidelijk zien dat monsters van één moment in hetzelfde bedrijf goed op elkaar lijken. De verschillen met de daaropvolgende monsters wijzen echter uit dat het microbioom ontzettend snel kan wijzigen in alle bedrijven.

Er is dus voorlopig niets te zeggen over de invloed van het bedrijfssysteem op het melkmicrobioom. Wel is een grote variatie te zien binnen de kleinschalige bedrijven. Er zijn monsters met veel melkzuur producerende bacteriën in de melk, maar ook met een heel laag percentage melkzuur producerende bacteriën gevonden.

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research (WUR) organiseert onderzoeksprojecten voor vragen die leven bij non-profit organisaties: van sociale kwesties tot voedsel-, natuur- en milieuvraagstukken. Haar doel is om groepen in de samenleving te versterken door ze te betrekken in wetenschappelijk onderzoek en samen te werken aan directe, positieve verandering.

Thema's
Meer over
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren