Schoolkantines zijn nog niet gezond
Het leeuwendeel van de schoolkantines heeft nog altijd geen gezond assortiment. Van de 2000 kantines in scholen haalt maar 5 procent (105 kantines) de norm van het Voedingscentrum.
Dat meldt het tv-programma De Monitor. De Tweede Kamer zette in 2009 in op een gezond assortiment in schoolkantines om obesitas tegen te gaan. In de toen aangenomen motie Vendrik uit 2009 werd gesteld dat in 2015 100 procent van de schoolkantines de norm zou moeten halen, om zich Gezonde Schoolkantine te mogen noemen.
Nu slechts 5 procent de norm voor een gezond assortiment haalt, wordt de wens van de Tweede Kamer dit jaar niet vervuld.
Schoolkantine Brigade
De uitvoering van de motie werd bij het Voedingscentrum gelegd. Die organisatie heeft volgens het tv-programma pas sinds enkele jaren de middelen om een Schoolkantine Brigade op pad te sturen.
Uit een onderzoek van iResearch Gezondheidsinformatie, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn, vrijwel geen enkele school de ongezonde producten heeft verwijderd.
Ook telt de Brigade slechts 11 controleurs, die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine te kunnen afdwingen.
Tv-programma De Monitor is op 1 februari uitgezonden.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?
Rozijnen bevatten gemiddeld 11,3 verschillende bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van foodwatch op basis van metingen van de NVWA. De voedselwaakhond slaat alarm, maar volgens het Voedingscentrum is er geen reden tot zorg.
Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid
Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.
Tientallen gezonde voeding-oplossingen gekoppeld tijdens matchmaking event
Tijdens het tweede matchmaking event van Brave New Food op 14 oktober vonden ruim 200 gesprekken plaats tussen gevestigde food-bedrijven en innovatieve start-ups. Thema was Healthy Food Solutions.