Simpel Desinfecteren introduceert Nocospray

Simpel Desinfecteren introduceert in Nederland het Nocospray-concept voor de voedingsmiddelenindustrie. Met de spray kan volgens het bedrijf, afhankelijk van het soort micro-organismen, een log-6 reductie worden behaald.

De Nocospray-methode wordt al jaren toegepast in de medische wereld en de zorg, ook in Nederland. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft eind december toestemming gegeven voor gebruik van de Nocolyse Food-vloeistof in de voedingsindustrie.

Het Nocospray-concept is een geautomatiseerd desinfectie-apparaat dat het mogelijk maakt om met één druk op de knop een gehele ruimte, inclusief alle machines en andere oppervlakken in die ruimte te desinfecteren.

Zuurstofradicalen

De Nocospray-machine blaast de vloeistof Nocolyse-Food met 80 meter per seconde via een gepatenteerde 'nozzle' een productieruimte in. Hierdoor ontstaat een droge damp die zuurstofradicalen produceert. Die zorgen vervolgens voor de desinfecterende werking van oppervlakken. Overal waar de zuurstofradicalen komen, worden de (pathogene) micro-organismen geëlimineerd. Dat kan in ruimtes tot 20.000 m3.

De spray is volgens de Simpel Desinfecteren 100 procent biologisch afbreekbaar en veilig voor mens en mileu. Het laat geen residuen achter en heeft dus geen gevolgen voor resistentie. Het middel is eenvoudig in gebruik en werkt snel. Na circa anderhalf uur kan de volledig gedesinfecteerde ruimte weer in gebruik worden genomen.

De Nocospray elimineert alle micro-organismen, waaronder schimmels en gisten, Salmonella, Listeria, Bacillus cereus, Clostridium perfringens en E. coli.

Zeven Nederlandse voedselproducerende bedrijven waaronder FEBO Fabriek, Klaas Puul Seafood en Nico Sluis Vleeswaren, hebben de nieuwe methode uitgebreid getest en gaven de Nocospray volgens de leverancier gemiddeld een 8,5. Het concept is ook te gebruiken in de verdampers, een vaak lastig te desinfecteren besmettingsbron.

Nocospray is ontwikkeld door Oxy'pharm.

Lees ook:

GRAS-erkenning voor Salmonelex (2 januari 2014)

Lees ook
Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.

Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.