Singapore eerste land dat kweekvlees toestaat

eat just chicken

Beeld: Eat Just

De Amerikaanse start-up Eat Just gaat haar chicken bites, deels gemaakt van kippenvlees dat gekweekt is in een bioreactor, verkopen in Singapore. De Aziatische stadstaat geeft als eerste land ter wereld toestemming voor de verkoop van kweekvlees.

De lanceringsdatum en prijs van de nuggets zijn nog onbekend, schrijft NOS, maar Eat Just laat weten dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met kippenvlees van goede kwaliteit. Dat is mogelijk doordat het product een combinatie bevat van kweekvlees en plantaardig eiwit, aldus MIT Technology Review. De nuggets zijn in eerste instantie verkrijgbaar bij één verkooppunt, waarna maar restaurants en supermarkten moeten volgen.

De timing van de goedkeuring door Singapore heeft Eat Just deels te danken aan de coronapandemie, want Singapore wil minder afhankelijk zijn van de import van voedsel en het percentage eten dat in eigen land is geproduceerd opkrikken van de huidige 10% naar 30% over tien jaar.

Kweekvlees kan de hoeveelheid dierenleed aanzienlijk verlagen. Opvallend is wel dat gekweekt kippenvlees nog niet voor milieuwinst lijkt te zorgen. Volgens schattingen stoot gekweekt kippenvlees drie keer meer CO2 uit dan het vlees van echte kippen. Er is namelijk veel energie nodig voor de reactor waarin de cellen groeien, terwijl de voetafdruk van een kip relatief klein is door de bio-industriële omstandigheden waarin ze worden gehouden.

Lees ook
Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Migros Group, het grootste retailbedrijf van Zwitserland gaat investeren in de Israëlische kweekvleesproducent SuperMeat. Met deze samenwerking willen de bedrijven de productie en distributie van kweekvlees op commerciële schaal versnellen. Onderdeel van de overeenkomst is een investering van Migros in SuperMeat.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.