Singapore eerste land dat kweekvlees toestaat

eat just chicken

Beeld: Eat Just

De Amerikaanse start-up Eat Just gaat haar chicken bites, deels gemaakt van kippenvlees dat gekweekt is in een bioreactor, verkopen in Singapore. De Aziatische stadstaat geeft als eerste land ter wereld toestemming voor de verkoop van kweekvlees.

De lanceringsdatum en prijs van de nuggets zijn nog onbekend, schrijft NOS, maar Eat Just laat weten dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met kippenvlees van goede kwaliteit. Dat is mogelijk doordat het product een combinatie bevat van kweekvlees en plantaardig eiwit, aldus MIT Technology Review. De nuggets zijn in eerste instantie verkrijgbaar bij één verkooppunt, waarna maar restaurants en supermarkten moeten volgen.

De timing van de goedkeuring door Singapore heeft Eat Just deels te danken aan de coronapandemie, want Singapore wil minder afhankelijk zijn van de import van voedsel en het percentage eten dat in eigen land is geproduceerd opkrikken van de huidige 10% naar 30% over tien jaar.

Kweekvlees kan de hoeveelheid dierenleed aanzienlijk verlagen. Opvallend is wel dat gekweekt kippenvlees nog niet voor milieuwinst lijkt te zorgen. Volgens schattingen stoot gekweekt kippenvlees drie keer meer CO2 uit dan het vlees van echte kippen. Er is namelijk veel energie nodig voor de reactor waarin de cellen groeien, terwijl de voetafdruk van een kip relatief klein is door de bio-industriële omstandigheden waarin ze worden gehouden.

Lees ook
Twee nieuwe plantaardige producten bij Burger King

Twee nieuwe plantaardige producten bij Burger King

Fastfood keten Burger King introduceert twee nieuwe plantaardige producten: een vegan Long Chicken en Nuggets.

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo stapt ook PLUS over op kip met het Beter Leven keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen bij PLUS minimaal één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat heeft de supermarktketen laten weten aan Wakker Dier.

Consument gaat voor kweekvlees, mits betaalbaar, lekker en veilig

Consument gaat voor kweekvlees, mits betaalbaar, lekker en veilig

Vier op de tien consumenten probeert graag een stukje kweekvlees, maar wel onder enkele voorwaarden. Dit aantal kan groeien, mits ontwikkelaars bereid zijn transparant over hun producten te communiceren.