Singapore eerste land dat kweekvlees toestaat

eat just chicken

Beeld: Eat Just

De Amerikaanse start-up Eat Just gaat haar chicken bites, deels gemaakt van kippenvlees dat gekweekt is in een bioreactor, verkopen in Singapore. De Aziatische stadstaat geeft als eerste land ter wereld toestemming voor de verkoop van kweekvlees.

De lanceringsdatum en prijs van de nuggets zijn nog onbekend, schrijft NOS, maar Eat Just laat weten dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met kippenvlees van goede kwaliteit. Dat is mogelijk doordat het product een combinatie bevat van kweekvlees en plantaardig eiwit, aldus MIT Technology Review. De nuggets zijn in eerste instantie verkrijgbaar bij één verkooppunt, waarna maar restaurants en supermarkten moeten volgen.

De timing van de goedkeuring door Singapore heeft Eat Just deels te danken aan de coronapandemie, want Singapore wil minder afhankelijk zijn van de import van voedsel en het percentage eten dat in eigen land is geproduceerd opkrikken van de huidige 10% naar 30% over tien jaar.

Kweekvlees kan de hoeveelheid dierenleed aanzienlijk verlagen. Opvallend is wel dat gekweekt kippenvlees nog niet voor milieuwinst lijkt te zorgen. Volgens schattingen stoot gekweekt kippenvlees drie keer meer CO2 uit dan het vlees van echte kippen. Er is namelijk veel energie nodig voor de reactor waarin de cellen groeien, terwijl de voetafdruk van een kip relatief klein is door de bio-industriële omstandigheden waarin ze worden gehouden.

Lees ook
Ribeye van kweekvlees uit de printer

Ribeye van kweekvlees uit de printer

Aleph farms zet samen met Technion een nieuwe stap in de ontwikkeling van kweekvlees, een alternatief voor slachtvlees. De twee partijen combineerden kweekvlees met 3D-bioprinttechnologie en produceerden een ribeye steak.

Rival Foods en LIVEKINDLY ontwikkelen plantaardige kip

Rival Foods en LIVEKINDLY ontwikkelen plantaardige kip

De perfecte plantaardige whole-cut kip produceren, zodat de consument gemakkelijker een duurzame keuze kan maken, zonder in te leveren op kwaliteit. Dat is het doel van de nieuwe samenwerking tussen Rival Foods en LIVEKINDLY Collective.

Gekweekt kippenvlees: diervriendelijker, niet milieuvriendelijker

Gekweekt kippenvlees: diervriendelijker, niet milieuvriendelijker

Kweekvlees wordt gepresenteerd als zowel diervriendelijker als milieuvriendelijker alternatief voor slachtvlees. Maar wat dat laatste betreft, gaat die vlieger lang niet altijd op. Begin december vorig jaar liet Singapore als eerste land ter wereld kweekvlees toe tot de markt. Het Amerikaanse bedrijf Eat Just mag hier zijn ‘gekweekte’ kipnuggets...