Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

Kaldenberg 1_foto: Henk Riswick

Beeld: Henk Riswick

Slagerij Kaldenberg, die natuurvlees verkoopt aan de Sligro, gaat met spoed vlees testen op dioxines. Dat meldt De Gelderlander. De NVWA doet al onderzoek naar de bron van dioxines van runderen die langs de grote rivieren grazen.

Voorschriften

Eerder deze week berichtte De Gelderlander dat de NVWA grootschalig onderzoek doet naar overschrijdingen van dioxinenormen in vlees van runderen die wild grazen. In juli trof de NVWA zo’n te hoge doses dioxines aan in vlees van FreeNature. De runderen van de stichting graasden rond Slot Loevestein, waar de Maas en de Waal samenkomen. De angst bestaat dat deze verontreiniging op meer locaties rond de grote rivieren kan plaatsvinden. Slagerij Kaldenberg, dat natuurvlees levert aan de Sligro, besloot niet op het resultaat van het NVWA-onderzoek te wachten en gaat zelf partijen vlees testen. De verhoogde dioxinewaarden zijn nog niet gevonden in wildgrazend vlees, anders dan de partij van FreeNature. Ook gelden er nog geen extra voorschriften voor de vleessector.

Dioxines

De dioxines werden eind juli voor het eerst aangetroffen in het vlees van runderen die graasden in het natuurgebied rond slot Loevestein.  Dioxine is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen die dezelfde (vaak giftige) eigenschappen delen. Dioxines waren in de vorige eeuw het gevolg van verschillende industriële processen zoals afvalverbranding. Nieuwe wetgeving verminderde de afgelopen 40 jaar de productie van dioxines sterk. De stoffen zijn echter stabiel en blijven dus nog lange tijd in de omgeving, bijvoorbeeld rivierbodems, aanwezig. Er geldt dan ook een vangstverbod voor paling en wolhandkrab in de grote rivieren. Deze dieren wroeten veel in de rivierbodem en krijgen zo veel dioxines binnen. De angst bestaat dat dit ook geldt voor runderen die grazen op gebieden waar verontreinigde grond is terechtgekomen.

Bron: De Gelderlander

Meer over
Lees ook
RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

Varkens in Nood meldt misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Dat zou blijken uit beelden die de Dierenwelzijnsorganisatie deelde met RTL Nieuws. Het slachthuis komt onder verscherpt NVWA-toezicht en neemt zelf ook maatregelen.

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.