Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

Kaldenberg 1_foto: Henk Riswick

Beeld: Henk Riswick

Slagerij Kaldenberg, die natuurvlees verkoopt aan de Sligro, gaat met spoed vlees testen op dioxines. Dat meldt De Gelderlander. De NVWA doet al onderzoek naar de bron van dioxines van runderen die langs de grote rivieren grazen.

Voorschriften

Eerder deze week berichtte De Gelderlander dat de NVWA grootschalig onderzoek doet naar overschrijdingen van dioxinenormen in vlees van runderen die wild grazen. In juli trof de NVWA zo’n te hoge doses dioxines aan in vlees van FreeNature. De runderen van de stichting graasden rond Slot Loevestein, waar de Maas en de Waal samenkomen. De angst bestaat dat deze verontreiniging op meer locaties rond de grote rivieren kan plaatsvinden. Slagerij Kaldenberg, dat natuurvlees levert aan de Sligro, besloot niet op het resultaat van het NVWA-onderzoek te wachten en gaat zelf partijen vlees testen. De verhoogde dioxinewaarden zijn nog niet gevonden in wildgrazend vlees, anders dan de partij van FreeNature. Ook gelden er nog geen extra voorschriften voor de vleessector.

Dioxines

De dioxines werden eind juli voor het eerst aangetroffen in het vlees van runderen die graasden in het natuurgebied rond slot Loevestein.  Dioxine is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen die dezelfde (vaak giftige) eigenschappen delen. Dioxines waren in de vorige eeuw het gevolg van verschillende industriële processen zoals afvalverbranding. Nieuwe wetgeving verminderde de afgelopen 40 jaar de productie van dioxines sterk. De stoffen zijn echter stabiel en blijven dus nog lange tijd in de omgeving, bijvoorbeeld rivierbodems, aanwezig. Er geldt dan ook een vangstverbod voor paling en wolhandkrab in de grote rivieren. Deze dieren wroeten veel in de rivierbodem en krijgen zo veel dioxines binnen. De angst bestaat dat dit ook geldt voor runderen die grazen op gebieden waar verontreinigde grond is terechtgekomen.

Bron: De Gelderlander

Meer over
Lees ook
NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

Begin augustus liepen de temperaturen weer hoog op. Sinds juni 2020 is er een wettelijk transportverbod voor dieren als het 35 graden of warmer is. Deze zomer trad dit verbod in werking. NEPLUVI laat in een persbericht weten tevreden terug te kijken op deze warme periode.

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

Een nieuwe beleidsregel stelt de NVWA in staat om inspectieresultaten veel sneller dan voorheen openbaar te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor visafslagen.

Vervuild bodemslib waarschijnlijk oorzaak dioxineoverschrijdingen wildernisvlees

Vervuild bodemslib waarschijnlijk oorzaak dioxineoverschrijdingen wildernisvlees

Eind juli bleek dat een partij vlees afkomstig uit de natuurgebieden rond slot Loevestein te veel dioxines bevatte. Alle tekenen wijzen er nu op dat de runderen de stoffen binnenkregen door vervuild bodemslib. Dit meldt de onderzoeksredactie van De Gelderlander.