Wat staat landbouw zonder chemie in de weg?

gif

Insectensterfte en andere milieuzorgen worden toegeschreven aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de gangbare landbouw. Logisch dus dat de roep om meer duurzame vormen van land- en tuinbouw nadrukkelijk klinkt. Het allereerste Jaarcongres Landbouw zonder chemie – hoe dan? heeft als doel de Nederlandse levensmiddelenketen meer richting groene bestrijdingsmiddelen te laten bewegen.

Koppert Biological Systems uit Berkel en Rodenrijs is de Nederlandse marktleider in groene bestrijdingsmiddelen en één van de sponsoren van het jaarcongres op 28 maart. Peter Maes, Director Corporate Marketing en Evert Hamblok, Corporate Manager Regulatory Affairs: “Veertig procent van bij- en insectonvriendelijke middelen zou in specifieke teelten perfect door biologische middelen kunnen worden vervangen. Dat gebeurt niet omdat de alternatieven niet omarmd worden of in de toelatingspijplijn blijven hangen.”

Wat staat het vervangen van chemische middelen door biologische in de weg? Voor veel chemische middelen bestaan al natuurlijke alternatieven. In de Europese pesticidendatabase kun je zo’n 110 herbiciden vinden. Van 1.000 chemische actieve ingrediënten in de jaren 90 zakte dit terug in 2000 tot 250. Nu is het weer gegroeid naar 500.

Gewasgezondheid

Op Europees niveau is sprake van een tegenstelling op het gebied van milieu en voedselveiligheid. De Sustainable Use Directive (SUD) stimuleert het duurzaam gebruik van pesticiden in lidstaten, maar landen moeten een actieplan hebben. Door gebrek aan kennis doen slechts zes landen mee, waaronder Nederland. Overheden en instanties hebben te weinig experts die groene middelen kunnen beoordelen”, zegt Maes. “Met preventie als uitgangspunt, kan het onderliggende probleem aangepakt worden.”

Te weinig begrijpen dat, volgens Hamblok: “Vaak wordt gezegd dat biologische oplossingen niet altijd zo veilig zijn. Een goed registratietraject bij toelating ondervangt die angst.”

Toelatingsautoriteiten

“Het proces om groene middelen toe te laten is niet noodzakelijk langer dan dat van chemische middelen, aldus Hamblok. Alle middelen gaan door eenzelfde trechter waarbij extra veiligheidsvragen naar voren komen die niet altijd relevant zijn voor microbiologische middelen. Die leiden tot meer vragen en eindeloos testen. Dit kan sneller als er meer kennis is van ecosystemen en microbiologie bij de toelatingsautoriteiten.

Niet duurder

Koppert Biological bepleit een nieuw toelatingskader gebaseerd op de eigenschappen van microbiologische middelen en geëvalueerd door ervaren experts. “Als we in Europa voorop willen lopen, dan zal het toelatingsregime sneller moeten gaan. In Europa kost het toelatingsregime gemiddeld 8 jaar en niet- Europese landen gemiddeld 3 jaar.”

Lees het volledige artikel In vakblad EVMI nummer twee. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan via: www.evmi.nl/abonnement. Daarnaast ontvangen abonnees €50 korting op de toegangsprijs van het Jaarcongres: Landbouw zonder chemie – hoe dan? 

Nog niet aangemeld voor het jaarcongres? Meld je aan via: https://landbouwzonderchemiehoedan.nl/ en ontvang meer informatie.

Lees ook
‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

Dat zei Dirk Pfeiffer, veterinair epidemioloog in Hong Kong, vorige week in The Guardian. Het bericht haalde zo ongeveer alle media. Eindelijk is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest wereldnieuws De Afrikaanse varkenspest (ASF) baart al jaren zorgen. Tegen de ziekte bestaat (nog) geen vaccin of remedie. In Oost-Europa steekt ASF...

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Maandag 3 juni was de officiële opening van het nieuwe instituut Wageningen Food Safety Research, dat op 1 juni 2019 officieel van start ging. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland.