Start-up maakt bioplastic van zaagsel

zaagsel-hout-pixabay

Plastic verpakkingen en hun ecologische footprint blijven een hot topic. Als het aan Origin Materials ligt, zullen we in de toekomst onze frisdrank drinken uit CO2-negatieve plastic flessen gemaakt van zaagsel

Het alternatief voor plastic dat Origin Materials heeft ontwikkeld, is een fles gemaakt van het houtafval van zagerijen.

Het bedrijf extraheert cellulose uit zaagsel en maakt daar vervolgens paraxyleen van, een stof die gebruikt kan worden voor de productie van PET(-flessen). De oorspronkelijke bomen en planten hebben, voordat ze werden gekapt, CO2 uit de lucht vastgelegd. Die vastlegging compenseert de uitstoot die vrijkomt bij het productieproces van de zaagselfles. 

De technologische startup is gespecialiseerd in de ontwikkeling van alternatieve kunststoffen. “Alledaagse dingen zoals flessen en kleding kunnen nu CO2-negatief worden, maar blijven functioneel identiek,” beweert oprichter John Bissell op Bloomberg

Toch plastic?

Voedsel- en drankenbedrijven zijn grootverbruikers van plastic verpakkingen, berekende de Ellen MacArthur Foundation eerder dit jaar. Wanneer zij overschakelen op een CO2-negatieve verpakking zal hun footprint flink dalen. Nestlé, Danone en PepsiCo zijn, vanuit de NaturALL Bottle Alliance, van plan om de zaagselflessen in de toekomst te gebruiken, meldt Bloomberg.

Volgens sceptici zit het probleem echter niet per se in het gebruik van plastic, maar in het verwerkenen recyclen van de gebruikte verpakkingen. Volgens Juliet Phillips, een campagnevoerder bij de Environmental Investigation Agency, een niet-gouvernementele organisatie, zou het beter zijn om te focussen op het verbeteren van het hergebruik van plastic of glazen verpakkingen. Uiteindelijk gaat het omdat het minimaliseren van de energie die nodig is om reststromen herbruikbaar te maken. Al dat plastic is al gemaakt.

Bron: Foodlog, 31/07/2019

Lees ook
Greenport West-Holland lanceert beslisboom duurzame verpakkingen AGF-sector

Greenport West-Holland lanceert beslisboom duurzame verpakkingen AGF-sector

In samenwerking met KIDV en Partners for Innovation heeft Greenport West-Holland twee beslisbomen opgesteld die ondernemers in de AGF-sector en de sierteelt helpen hun verpakkingen te verduurzamen.

Espera organiseert een live ronde tafel discussie

Espera organiseert een live ronde tafel discussie

Op 19 januari organiseert Espera een ronde tafel discussie. Deze wordt live uitgezonden vanuit Studio 47 in Duisburg, Duitsland. Espera is een fabrikant van geavanceerde weeg-, uitprijs- en etiketteersystemen. De machines van Espera worden gebruikt in de foodindustrie bij industriële verpakkers van verse levensmiddelen zoals vlees, kip, vis, kaas, maaltijden,...

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?