Start-up maakt bioplastic van zaagsel

zaagsel-hout-pixabay

Plastic verpakkingen en hun ecologische footprint blijven een hot topic. Als het aan Origin Materials ligt, zullen we in de toekomst onze frisdrank drinken uit CO2-negatieve plastic flessen gemaakt van zaagsel

Het alternatief voor plastic dat Origin Materials heeft ontwikkeld, is een fles gemaakt van het houtafval van zagerijen.

Het bedrijf extraheert cellulose uit zaagsel en maakt daar vervolgens paraxyleen van, een stof die gebruikt kan worden voor de productie van PET(-flessen). De oorspronkelijke bomen en planten hebben, voordat ze werden gekapt, CO2 uit de lucht vastgelegd. Die vastlegging compenseert de uitstoot die vrijkomt bij het productieproces van de zaagselfles. 

De technologische startup is gespecialiseerd in de ontwikkeling van alternatieve kunststoffen. “Alledaagse dingen zoals flessen en kleding kunnen nu CO2-negatief worden, maar blijven functioneel identiek,” beweert oprichter John Bissell op Bloomberg

Toch plastic?

Voedsel- en drankenbedrijven zijn grootverbruikers van plastic verpakkingen, berekende de Ellen MacArthur Foundation eerder dit jaar. Wanneer zij overschakelen op een CO2-negatieve verpakking zal hun footprint flink dalen. Nestlé, Danone en PepsiCo zijn, vanuit de NaturALL Bottle Alliance, van plan om de zaagselflessen in de toekomst te gebruiken, meldt Bloomberg.

Volgens sceptici zit het probleem echter niet per se in het gebruik van plastic, maar in het verwerkenen recyclen van de gebruikte verpakkingen. Volgens Juliet Phillips, een campagnevoerder bij de Environmental Investigation Agency, een niet-gouvernementele organisatie, zou het beter zijn om te focussen op het verbeteren van het hergebruik van plastic of glazen verpakkingen. Uiteindelijk gaat het omdat het minimaliseren van de energie die nodig is om reststromen herbruikbaar te maken. Al dat plastic is al gemaakt.

Bron: Foodlog, 31/07/2019

Lees ook
Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

In navolging van de Magnum pints van gerecycled plastic, komt Unilever nu met een volgend plastic-besparend product: de Solero ijsjes in het multipack zijn niet meer per stuk in plastic verpakt, maar zo uit de kartonnen verpakking te gebruiken. Dat schrijft Unilever in een persbericht.

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceerde gister zijn eerste ijs-pints gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen. De ijsgigant is hiermee de eerste in de ijs-industrie die gebruik maakt van recyclebaar plastic.

Verpakkingsprimeur voor Nestlé: repen in papier

Verpakkingsprimeur voor Nestlé: repen in papier

Nestlé heeft aangekondigd dat de YES! fruit- en notenrepen voortaan verpakt zullen worden in recyclebare papieren wikkels. Dankzij een nieuwe techniek is Nestlé erin geslaagd hun snelle flow wrap-productielijnen zo aan te passen dat ze met papieren wikkels kunnen werken. De nieuwe wikkel is gemaakt van papier met een coating die met het...