STEC-bacterie in rundvlees

Gehakt

De afgelopen week haalden verschillende supermarkten rundvleesproducten uit de schappen vanwege een mogelijke besmetting met de STEC-bacterie. In de meeste gevallen gaat het om rundergehakt. De NVWA geeft in een reactie aan dat het nog niet duidelijk is of al het besmette vlees uit de supermarkt is. Mogelijk volgen er nog meer terugroepacties. Wat is de STEC-bacterie en hoe komt het in ons vlees terecht?

STEC staat voor shiga-toxine producerende E. coli. E. coli zit van nature in de darmen van mensen en dieren en beschermt tegen ziekmakende bacterieën. Maar sommige calibacterieën, zoals STEC, kunnen gifstoffen produceren. Bij STEC is dat shiga-toxine. Deze gifstof veroorzaakt schade aan de cellen in de darmwand. Mensen die besmet raken met deze bacterie kunnen ernstige maag- en darmklachten krijgen.

Besmetting met STEC-bacterie

Mensen kunnen besmet raken met de STEC-bacterie door voeding (zoals het eten van onvoldoende verhit rundvlees) of door besmette mest. Veel dieren, zoals runderen, schapen, varkens en pluimvee, hebben STEC van in hun darmen. De dieren worden hier niet ziek van en scheiden de bacterie uit via de ontlasting. Dit kan de grond en het oppervlaktewater besmetten.

In het slachthuis kan vlees met STEC besmet raken als de karkassen aan de buitenkant zijn bevuild met ontlasting. Als deze ontlasting zichtbaar is, keurt de NVWA de karkassen direct af. Maar het is niet altijd zichtbaar. In dat geval kan bij de verwerking van de karkassen de bacterie in het vlees terecht komen. Bijvoorbeeld bij het malen van vlees tot gehakt of hamburgers. Binnen de uitsnijderijen wordt hier op gecontroleerd, maar omdat dergelijke analyses een paar dagen duren, ligt het vlees soms al in de supermarkt.

Niet alleen vlees kan besmet raken met STEC. Ook melk die niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd is, kan gevaarlijk zijn. Ook groente, zoals sla en spinazie kan STEC bevatten als de boer besmette mest of oppervlakte water gebruikt voor het besproeien.

Overigens betekent de consumptie van besmet vlees niet automatisch dat iemand gezondheidsklachten krijgt. Als het vlees voldoende verhit wordt, wordt de bacterie onschadelijk gemaakt. Wel bestaat de kans op kruisbesmetting in de keuken als het vlees nog rauw is. Ook rosé gebakken en rauw vlees kan gevaarlijk zijn. De NVWA heeft nog geen meldingen van ziektegevallen gekregen. Het onderzoek naar de besmetting loopt nog. Via de website van NVWA worden eventuele nieuwe besmettingen direct bekend gemaakt.

 
Lees ook
Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)...

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext en Innohow zijn een crowdfunding gestart voor een mobiele slachterij. Hiermee kunnen biologische varkensboeren binnenkort hun dieren op eigen erf slachten. Dat scheelt veel stress voor de dieren, omdat zij niet op transport hoeven. De mobiele slachterij zou het verschil kunnen maken in het welzijn van de dieren. Biologisch gehouden vee...

Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Een gemodificeerde vorm van de Burkholderia bacterie zou een veilig alternatief kunnen zijn voor chemische pesticiden. Dat schrijft The Independent naar aanleiding van een nieuw onderzoek van Cardiff University. De bacterie werd al in de jaren ’80 en ‘90 gebruikt als gewasbeschermingsmiddel. De bacterie zou...