Stijgingen en dalingen in de biologische sector

appels

Het biologisch landbouwareaal in Nederland steeg in 2020 met 5,9% naar 79.664 hectare, blijkt uit de jaarcijfers over de biologische sector van Skal Biocontrole. Toch schakelen steeds minder boeren over naar biologisch, ziet Bionext.

De groei in landbouwareaal komt vooral uit bestaande, al gecertificeerde biologische bedrijven, zegt Skal Biocontrole, de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven met een bio-certificaat steeg wel, van 1.952 in 2019 naar 2.019 in 2020.

Ondanks deze positieve cijfers ziet Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, dat het aantal boeren dat overstapt naar biologisch al meerdere jaren op rij daalt. In 2016 kwamen er 245 bio-boeren bij, het afgelopen jaar nog maar 96. Die daling is deels een gevolg van het onzekere landbouwbeleid in Nederland, maar ook de achterblijvende marktvraag speelt mee, schrijft Bionext in het persbericht.

Het trendrapport 2019 van de ketenorganisatie laat zien dat het biologisch marktaandeel in de Nederlandse supermarkt met 3,2% relatief klein blijft. Michaël Wilde, directeur van Bionext, zegt in het persbericht dat als de vraag naar biologisch stijgt, de boeren zullen volgen met een overstap. "Daarvoor is stimulering nodig, bijvoorbeeld met een publiekscampagne vanuit de overheid en retailers die open staan om de aankoop van biologisch in de winkel te stimuleren."

Lees ook
Unilever: stabiele cijfers ondanks corona

Unilever: stabiele cijfers ondanks corona

De wereldwijde omzet van Unilever was in 2020 € 50,7 miljard euro. Dat is 2,4% minder dan in 2019, maar onderaan de streep boekte het bedrijf juist 0,8% meer winst: € 6,1 miljard in totaal.

Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal meer toezicht houden op de verkoop van biologische producten bij winkels en verkooppunten. "Skal Biocontrole, verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productieregels, ondersteunt de verkooppunten bij het in praktijk brengen van de huidige eisen en de mogelijke certificatieplicht die hierop volgt."

Bionext presenteert tienpuntenplan en trendrapport aan minister Schouten

Bionext presenteert tienpuntenplan en trendrapport aan minister Schouten

Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw, overhandigt het trendrapport over 2019 aan minister Schouten. Daarnaast presenteert de organisatie tien voorstellen die de biologische landbouw in Nederland moet helpen groeien.