Stijgingen en dalingen in de biologische sector

appels

Het biologisch landbouwareaal in Nederland steeg in 2020 met 5,9% naar 79.664 hectare, blijkt uit de jaarcijfers over de biologische sector van Skal Biocontrole. Toch schakelen steeds minder boeren over naar biologisch, ziet Bionext.

De groei in landbouwareaal komt vooral uit bestaande, al gecertificeerde biologische bedrijven, zegt Skal Biocontrole, de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven met een bio-certificaat steeg wel, van 1.952 in 2019 naar 2.019 in 2020.

Ondanks deze positieve cijfers ziet Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, dat het aantal boeren dat overstapt naar biologisch al meerdere jaren op rij daalt. In 2016 kwamen er 245 bio-boeren bij, het afgelopen jaar nog maar 96. Die daling is deels een gevolg van het onzekere landbouwbeleid in Nederland, maar ook de achterblijvende marktvraag speelt mee, schrijft Bionext in het persbericht.

Het trendrapport 2019 van de ketenorganisatie laat zien dat het biologisch marktaandeel in de Nederlandse supermarkt met 3,2% relatief klein blijft. Michaël Wilde, directeur van Bionext, zegt in het persbericht dat als de vraag naar biologisch stijgt, de boeren zullen volgen met een overstap. "Daarvoor is stimulering nodig, bijvoorbeeld met een publiekscampagne vanuit de overheid en retailers die open staan om de aankoop van biologisch in de winkel te stimuleren."

Lees ook
Bionext: ‘Vraag naar schimmel-resistente bio-aardappelen moet omhoog’

Bionext: ‘Vraag naar schimmel-resistente bio-aardappelen moet omhoog’

Brancheorganisatie Bionext wil dat de vraag naar biologische aardappelgewassen die resistent zijn tegen de schimmel phytophthora gestimuleerd wordt. Dit verkleint de risico’s op een slechte oogst voor aardappelboeren.

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.