Studenten helpen Heineken met nieuwe uitvindingen

heineken-206147_1920

Morgen, 6 februari, lanceert de Technische Universiteit Delft haar nieuwe initiatief X!Delft. Onder andere Heineken mengt zich in dit zogenoemde ‘ecosysteem’ met als doel om nieuwe innovaties te verkennen en ideeën op te doen.

Een achttal grote bedrijven heeft zich bij het initiatief aangesloten. Bij deze acht zitten zowel bedrijven uit de industrie, zoals Heineken en VolkerWessels, als ook financiële instellingen als Aegon en Rabobank. De meeste bedrijven hebben geen specifiek project voor ogen, maar willen met de behulp van de multidisciplinaire studenten en onderzoekers van de TU Delft nieuwe technologieën verkennen. Zo hopen ze nieuwe businessmodellen en/of producten te ontwikkelen.

Heineken en robotwetenschappers

In tegenstelling tot andere bedrijven heeft de bierbrouwer Heineken wel een aantal wensen. Zo wordt bijvoorbeeld met behulp van robotwetenschappers gekeken naar een nieuwe oplossing voor het vullen en inpakken van bierflesjes. Maar ook kringloopproductie is een onderwerp waar Heineken graag aan wil werken met de studenten uit Delft. Heineken betaalt €150.000 per jaar aan de universiteit voor de samenwerking.

Nouryon

Ook chemiebedrijf Nouryon (voorheen AkzoNobel Chemicals) gaat samenwerken met de TU Delft. De chemische technologie van dit bedrijf is onder andere terug te vinden in voeding, medicijnen, landbouw en verpakkingen. Zo produceren ze bijvoorbeeld JOZO zout en verschillende ingrediënten die gebruikt worden in de industrie.

Samenwerking

X!Delft is niet het eerste initiatief waarbij universiteiten en bedrijven gaan samenwerken. Er zijn namelijk in Eindhoven en Amsterdam al soortgelijke faciliteiten. De TU Delft onderscheid zich van deze bestaande ‘labs’ doordat in het nieuwe initiatief medewerkers van het bedrijf en onderzoekers op één plek samen werken aan fundamenteel onderzoek en toegepaste innovaties. X!Delft slaat zo een brug tussen academici, bedrijven en de maatschappij.

Lees ook
Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te...

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature. Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar....

Gelderland investeert miljoenen in nieuw onderzoeksinstituut

Gelderland investeert miljoenen in nieuw onderzoeksinstituut

De Provincie Gelderland heeft deze week besloten om de komende 8 jaar in totaal 65 miljoen euro te investeren in het initiatief OnePlanet. Dit initiatief gaat op zoek naar technologische innovaties rondom voeding, gezondheid en landbouw, om de gezondheid van de mens te bevorderen. OnePlanet is een samenwerking tussen de universiteiten van Wageningen...