‘Suikertax in Nederland? Nu nog niet’
Een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen is in Nederland voorlopig nog niet aan de orde. Sommige politieke partijen zien er wel heil in, maar dubben over een praktische uitvoerbaarheid. Dat meldt de Telegraaf.
Een suikertax is weer actueel nu België per 1 januari 2016 een dergelijke belasting invoert op frisdranken. Tv-kok Jamie Oliver heeft recentelijk in Engeland een frisdranktax op de politieke agenda gekregen.
'Lastig vast te stellen'
In Nederland is de PvdA vóór een suikertaks, al vindt kamerlid Ed Groot het lastig om van allerlei producten eerst het suikergehalte te gaan vaststellen. Ook komt er nogal wat bij kijken. “Ik zou zeggen, nu even niet", zegt hij in de krant. "De Belastingdienst heeft al genoeg op het bordje.”
'Dwing foodfabrikanten'
Het CDA heeft bezwaren en vraagt zich af waar de grens getrokken moet worden. VVD en PVV zien niets in belastingen om eetgedrag te beïnvloeden. De SP is ook tegen en ziet liever dat de overheid voedingsmiddelenfabrikanten dwingt om suiker in hun producten te minderen.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.
Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’
Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.
Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen
56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.