Terugroep wildernisvlees door te veel dioxine en pcb

Rode Geuze Wikipedia

Beeld: Wikipedia Commons

*Rectificatie: Tot 24 juli was bij dit bericht foutief een foto van runderen van het ras Blonde d'Aquitaine bijgevoegd. Het teruggeroepen vlees was van Rode Geuze runderen, zoals op de huidige afbeelding. Het vlees van wildgrazend Blonde d'Aquitaine rund wordt wel verkocht in Nederland, maar hierbij is geen sprake van normoverschrijdingen. De redactie betreurt mogelijke verwarring.* 

Free nature roept vlees terug vanwege een normoverschrijding van dioxine en pcb. De stichting voert begrazingsprojecten uit in natuurgebieden en verkoopt van vlees van geslachte dieren onder de naam Wildernisvlees. Het gaat om Wildernisvlees van runderen die leefden in het gebied rond Slot Loevestein en geslacht zijn in maart 2020.

Raadsel

De NVWA testte te hoge concentraties dioxine en pcb’s in een deel van de runderen die in maart 2020 geslacht zijn. Een deel van dit vlees was verkocht. Klanten zijn verzocht om het vlees te vernietigen. Een deel van de klanten is al gecompenseerd. Ook bij een controle van dieren die geslacht zijn in juni mat de NVWA te hoge gehaltes. Dit vlees lag nog op voorraad, dus Free Nature vernietigt deze partij. Op dit moment is niet duidelijk waar de vervuiling vandaan komt. Free Nature onderzoekt samen met Staatsbosbeheer, die het terrein beheert, de situatie. De stichting informeerde ook Rijkswaterstaat omdat die dienst eigenaar is van het terrein. Rond slot Loevestein komen namelijk de Maas en Waal samen. De NVWA testte ook vlees uit andere natuurgebieden en trof hier geen overschrijdingen. Free Nature staakt ook in andere gebieden het slachten tot meer duidelijkheid is over de bron van de huidige verontreiniging. 

Dioxine en pcb

Dioxine is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen die dezelfde (vaak giftige) eigenschappen delen. PCB is een verzameling stoffen waarvan een deel sterk lijkt op dioxines. Beide producten waren in de vorige eeuw het gevolg van verschillende industriële processen zoals afvalverbranding. Nieuwe wetgeving verminderde de afgelopen 40 jaar de productie van dioxines en pcb’s sterk. De stoffen zijn echter stabiel en blijven dus nog lange tijd in de omgeving aanwezig. Ze breken ook uiterst langzaam af in het lichaam, waardoor ze blijven ophopen. De stoffen kunnen invloed hebben op het afweersysteem, zenuwstelsel, de schildklier en voortplanting. Bij hoge concentraties kan het kanker veroorzaken. Dioxines en pcb’s komen in lage concentraties in vooral vette vis, eieren, zuivel en vlees voor. Deze concentraties zijn echter aan strenge regels gebonden. Het vlees van de runderen rond Slot Loevestein heeft deze grenswaarden overschreden. 

Bron: Free Nature en Voedingscentrum

Meer over
Lees ook
CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU

CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU

Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU, gevolgd door Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken. In 2020 exporteerde Nederland 3,6 miljard kilo vlees, goed voor 8,8 miljard euro. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.

Vleesbranche: Vleestaks is niet effectief

Vleesbranche: Vleestaks is niet effectief

Verschillende politieke partijen willen een belasting op vleesproducten, de zogenaamde vleestaks invoeren. De vleesbranche verwijst dit idee naar de prullenbak en noemt het niet effectief, niet uitvoerbaar en soms zelfs contraproductief.

‘Plantaardig als nieuwe normaal moet in regeerakkoord’

‘Plantaardig als nieuwe normaal moet in regeerakkoord’

Als het aan de Transitiecoalitie Voedsel ligt, krijgt informateur Mariëtte Hamer er een opdracht bij. Zij ontving vandaag een open brief met een oproep om "plantaardig het nieuwe normaal te maken", door onder meer een milieuheffing op vlees op te nemen in een nieuw regeerakkoord.