Top bv wil gesteriliseerde producten verbeteren

EVMI_Wouter de Heij Top bv

Wouter de Heij is de CEO van Top bv. Het bedrijf houdt zich bezig met productontwikkeling, procestechnologie en innovatie management voor de levensmiddelenindustrie. EVMI sprak met hem over onder andere het bedrijf Top bv en de grote ontwikkelingen in de levensmiddelenindustrie. Volgens De Heij zijn deze grote ontwikkelingen milde pasteurisatie en sterilisatie, fresh convenience en all-naturalness.

Top bv

De Heij richtte in 2005 zijn bedrijf samen met drie anderen op. De aanleiding was de fusie van zijn toenmalige werkgever ATO-DLO, Dienst Landbouwkundig Onderzoek met de Universiteit Wageningen. "Universiteiten zijn er vooral om jonge mensen goed op te leiden. Andere marktpartijen moeten zorgen voor productontwikkeling en innovatie", aldus De Heij. Top bv is zo'n bedrijf. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe voedselproducten en ontwerpt machines voor het verwerken van voedsel en het realiseren van voedselveiligheid. Het bedrijf is een van de koplopers in dit vakgebied.

Milde pasteurisatie en sterilisatie

Top bv werkt onder andere aan milde pasteurisatie en sterilisatie. Bij milde pasteurisatie worden de smaak, kleur en structuur van het product beter behouden. Methodes die het bedrijf hiervoor gebruikt zijn bijvoorbeeld Pure pulse en pascalisation (HPP). Bij Pure pulse worden elektrische pulsen door het product te geleiden. Pascalisation doodt bacterieën met behulp van waterdruk. Binnen kort lanceert het bedrijf de milde sterilisatie methode PureWave. Deze technologie werkt door middel van radiogolven. Top bv werkte vier jaar aan deze technologie.

All naturalness

All naturalness is een andere grote ontwikkeling volgens De Heij. Dit betekent alleen natuurlijke grondstoffen en ingrediënten en geen artificiële E-nummers. Omdat consumenten E-nummers niet vertrouwen moeten fabrikanten op zoek naar alternatieven. De Heij: "Voor bedrijven in de voedingsindustrie is het belangrijk in te springen op deze trends, anders worden ze straks ingehaald door anderen."

Lees het volledige interview met Wouter de Heij van Top bv in EVMI, editie 4-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Top bv geeft openheid op nieuwe website

Top bv geeft openheid op nieuwe website

Top bv uit Wageningen heeft een nieuwe website. Met deze website wil het bedrijf inspiratie geven voor de voedingsindustrie van morgen. De site geeft met showcases een overzicht van de grote innovaties die het bedrijf de laatste jaren mede heeft ontwikkeld en van de services die het de agrifood industrie te bieden heeft. Top bv Top bv is een dienstverlener...

‘Voorzorgsprincipe is onwerkzaam en contraproductief geworden’

‘Voorzorgsprincipe is onwerkzaam en contraproductief geworden’

Er is geen wetenschappelijk zuivere discussie meer over risico's. Dat constateerde afgelopen weekend Maarten Keulemans in de Volkskrant rond de controverse over bestrijdingsmiddel glyfosaat. Als risicoloosheid niet bestaat en we dat feit niet langer onder het tapijt vegen, hoe moeten we dan omgaan met mogelijke risico's? Voedselveiligheidsexpert Simone...

Vendingmachine volgens richtlijnen Voedingscentrum

Vendingmachine volgens richtlijnen Voedingscentrum

Steeds meer scholen en sportkantines gaan voor de certificering van het Voedingscentrum voor de Gezonde School of Sportkantine. Het aanbod van vendingmachines bleef hier op achter. Daarom sloegen Vendingland, Vrumona en Food2Smile de handen ineen. Het resultaat is Food&Drinks2Smile: een vendingmachine met alleen verantwoorde keus in snoep, snacks...