Transitiecoalitie Voedsel: ‘Goed dat kabinet spreekt over integraal voedselbeleid’

Landbouw/akker graan (unsplash)

De Transitiecoalitie Voedsel, een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid, reageert positief op minister Staghouwer die zich uitspreekt over een duidelijke visie met betrekking tot de omslag naar een meer plantaardig eetpatroon: 50/50 in 2030.

“We zijn verheugd dat het kabinet zich uitspreekt voor een betere verbinding tussen consumptie en productie, maar ook gezondheid en duurzaamheid op weg naar een toekomstgericht en klimaatbestendig voedselsysteem. Natuurlijk zien we ook aandachtspunten”, zegt Natascha Kooiman van Transitiecoalitie Voedsel.

Ambitieuzere doelstelling

Zo roept de organisatie wel op tot een ambitieuzere doelstelling: “50/50 in 2030 betekent dat we in de komende 8 jaar slechts 10% verschuiven in hoe de verhouding dierlijk en plantaardig is. Dit terwijl de verschuiving naar minder dierlijk in ons eetpatroon een van de meest impactvolle en belangrijkste interventies is om te komen tot een houdbaar voedselsysteem, het halen van de doelen van het Klimaatakkoord, en te komen tot een stevigere voedselzekerheid met minder afhankelijkheid van veevoerstromen”, aldus Natascha.

Onderzoek vleestaks

Een ander verbeterpunt dat de Transitiecoalitie Voedsel benoemt, is de inzet op vrijwillige instrumenten en communicatie. “De ervaring leert en onderzoek wijst uit dat deze onvoldoende effectief zijn. De Transitiecoalitie Voedsel is daarom benieuwd naar de uitwerking van de aangekondigde ‘inzet van evenwichtige mix van beleidsinstrumenten’, waar ook normering en beprijzing onderdeel van kunnen uitmaken.” Verder vindt de Transitiecoalitie Voedsel het een goede zaak dat minister Staghouwer een onderzoek naar ‘een heffing op vlees in combinatie met een terugsluis richting de producerende sector’ aankondigt.

Transitiecoalitie Voedsel is verbaasd dat in de politiek alleen al de aankondiging van een onderzoek naar een vleestaks zoveel emotionele reacties oproept. Onderzoek is juist bedoeld hoe een dergelijke maatregel zo effectief mogelijk in kan worden gevoerd.

Aanbevelingen

Eerder overhandigde Transitiecoalitie Voedsel een petitie met tien concrete aanbevelingen voor overheid en beleid, voor een gezonde, duurzame en meer plantaardige voedselomgeving en een eiwitstrategie die bijdraagt aan een gezonde en duurzame voedselomgeving. “We zijn verheugd te constateren dat het kabinet veel van onze aanbevelingen heeft overgenomen”, zegt Natascha.

Bron: Transitiecoalitie Voedsel

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Thema's
Lees ook
BENEO breidt uit met eerste halffabrikaat voor plantaardig kippenvlees

BENEO breidt uit met eerste halffabrikaat voor plantaardig kippenvlees

BENEO pakt de beurs Fi Europe dit jaar aan voor de volgende stap in zijn strategie om meer focus te leggen op plantaardige eiwitten. De ingrediëntenfabrikant plant zijn portfolio in het tweede kwartaal van 2023 uit te breiden met zijn allereerste halffabricaat: plantaardige stukjes kip. BENEO biedt de fabrikanten imitatieproducten van kippenvlees.

Start-up Novella verkrijgt plantaardige voedingsstoffen zonder het gebruik van planten

Start-up Novella verkrijgt plantaardige voedingsstoffen zonder het gebruik van planten

Nutri-Tech Start-up Novella ontwikkelde technologie om voedzame plantaardige ingrediënten te verkrijgen zonder daarvoor planten te gebruiken. Deze vernieuwende technologie vergroot de toegankelijkheid van nutraceuticals.

Opboksen tegen de grote spelers

Opboksen tegen de grote spelers

Als jonge ondernemer is het niet altijd even makkelijk om tegen de grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie op te boksen. Maar Margje Pijpker (30) en haar vriend Renco Schipper (30) lukte het met hun plantaardig en duurzaam snackmerk.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren