TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden om hun schelpdieren te verhandelen. Mosselen en oesters van omliggende percelen moeten eerst worden getest op TTX voordat zij richting de consument mogen.

Het is onduidelijk waar de stof vandaan komt en hoe deze in de schelpdieren terecht is gekomen. Ook over de duur van de maatregelen is nog veel onduidelijk. De NVWA controleert ‘heel regelmatig’, laat een woordvoerder weten aan de krant: “Op een gegeven moment zijn de waarden weer genoeg gedaald.” Wanneer uit controles blijkt dat er geen TTX meer in de schelpdieren zit, worden de maatregelen opgeheven.

Gelukkig, voor de consument, zijn er nog genoeg mossel- en oesterpercelen waar geen TTX is aangetroffen. Daar kan wel worden gevist. De consument hoeft niet te vrezen voor tekorten, denkt de Nederlandse Oestervereniging.

In 2016 werd ook al TTX aangetroffen in mosselen uit de Oosterschelde. Dat kostte de mosselsector destijds €10 miljoen.

Foodlog

Lees ook
Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar  met die kaas

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar met die kaas

Bij de productie van kaas komen verschillende typen procesinstrumentatie kijken. Meten, controleren, bewaken, bewerken, en alles moet met elkaar communiceren. In een kaasfabriek komt bij bijna ieder proces wel een instrument om de hoek.  Voor alle instrumenten geldt dat ze geschikt moeten zijn voor de specifieke eisen die in een voedingsmiddelenproductie...

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...