TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden om hun schelpdieren te verhandelen. Mosselen en oesters van omliggende percelen moeten eerst worden getest op TTX voordat zij richting de consument mogen.

Het is onduidelijk waar de stof vandaan komt en hoe deze in de schelpdieren terecht is gekomen. Ook over de duur van de maatregelen is nog veel onduidelijk. De NVWA controleert ‘heel regelmatig’, laat een woordvoerder weten aan de krant: “Op een gegeven moment zijn de waarden weer genoeg gedaald.” Wanneer uit controles blijkt dat er geen TTX meer in de schelpdieren zit, worden de maatregelen opgeheven.

Gelukkig, voor de consument, zijn er nog genoeg mossel- en oesterpercelen waar geen TTX is aangetroffen. Daar kan wel worden gevist. De consument hoeft niet te vrezen voor tekorten, denkt de Nederlandse Oestervereniging.

In 2016 werd ook al TTX aangetroffen in mosselen uit de Oosterschelde. Dat kostte de mosselsector destijds €10 miljoen.

Foodlog

Lees ook
‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...

Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...