TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden om hun schelpdieren te verhandelen. Mosselen en oesters van omliggende percelen moeten eerst worden getest op TTX voordat zij richting de consument mogen.

Het is onduidelijk waar de stof vandaan komt en hoe deze in de schelpdieren terecht is gekomen. Ook over de duur van de maatregelen is nog veel onduidelijk. De NVWA controleert ‘heel regelmatig’, laat een woordvoerder weten aan de krant: “Op een gegeven moment zijn de waarden weer genoeg gedaald.” Wanneer uit controles blijkt dat er geen TTX meer in de schelpdieren zit, worden de maatregelen opgeheven.

Gelukkig, voor de consument, zijn er nog genoeg mossel- en oesterpercelen waar geen TTX is aangetroffen. Daar kan wel worden gevist. De consument hoeft niet te vrezen voor tekorten, denkt de Nederlandse Oestervereniging.

In 2016 werd ook al TTX aangetroffen in mosselen uit de Oosterschelde. Dat kostte de mosselsector destijds €10 miljoen.

Foodlog

Lees ook
OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

Het OM stopt een onderzoek naar misstanden bij slachthuizen in Noord-Nederland dat hij in 2018 inzette. Het NVWA leverde niet snel genoeg de benodigde bewijsstukken en informatie.

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).