Unilever en WNF publiceren lijst met 50 ‘future foods’

Het klimaat verandert, mensen blijven zich maar voortplanten en het voedsel raakt langzaam op. Die boodschap dragen het Wereld Natuur Fonds en Unilever-merk Knorr nog maar eens uit met hun kleine bijdrage aan een oplossing: een lijst met 50 toekomstbestendige voedselbronnen.

Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten, staat in het rapport met de vijftig ‘future foods’. Uitbreiding van ons dieet is hard nodig als we willen zorgen dat klimaatverandering en bevolkingsgroei onze voedselvoorziening niet in gevaar brengt. De lijst van Knorr en het WNF, die is samengesteld in samenwerking met dr. Adam Drewnowski van de Universiteit van Washington, bevat zowel onbekende groenten, vruchten en gewassen als producten die we al in de supermarkt hebben liggen maar volgens het rapport nog onderbenut worden.

De voedselbronnen zijn geselecteerd op basis van voedingswaarde, smaak en impact op het milieu. Bovendien hebben sommige van de gewassen een hogere opbrengst dan vergelijkbare opties, of kunnen ze beter tegen extreme weers- en milieuomstandigheden.

Een greep uit de lijst:

  • Bambara-aardnoot: Deze aardnoot heeft een pinda-achtige smaak en is de op twee na meest voorkomende peulvrucht in Afrika. De Bambara- aardnoten kunnen groeien in uitdagende omgevingen, zelfs op zeer zure grond. Ze zijn een bron van specifieke voedingsstoffen en kunnen worden toegevoegd aan stoofschotels, roerbakgerechten en vele andere gerechten.
  • Fonio: Dit is een gemakkelijk te kweken, droogtebestendig graan en is een van 's werelds snelst rijpende granen. Fonio wordt in West-Afrika gekweekt en heeft een nootachtige, delicate smaak. Het kan op dezelfde manier worden gebruikt als rijst, tarwe en andere populaire granen. Het is glutenvrij en bevat ijzer, zink en magnesium.
  • Boerenkool: Boerenkool kennen wij in Nederland al goed. Het is een extreem winterharde plant; boerenkool is bestand tegen temperaturen van min vijftien graden Celsius! De smaak is afhankelijk van het klimaat waarin het wordt gekweekt. Een extreem voedzame bladgroente, Boerenkool zit boordevol vitamine A, K en C.
  • Linzen: Met een CO 2 voetafdruk die 43 keer lager is dan die van rundvlees, bieden linzen een uitstekende bron van eiwitten, vezels en koolhydraten. Oorspronkelijk afkomstig uit NoordAfrika en Azië, waar deze familie van de erwt één van 's werelds eerste gecultiveerde gewassen was.
  • Nopal: Ook wel bekend als cactusvijg of cactuspeer. De cactus is gemakkelijk te kweken, het is een adaptief gewas dat op grote schaal wordt geteeld in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën...

Unilever waarschuwt voor hoge kosteninflatie voedingsmiddelen

Unilever waarschuwt voor hoge kosteninflatie voedingsmiddelen

Unilever maakte donderdag 10 februari de jaaromzet van 2021 bekend. In het persbericht zegt het bedrijf hoge inflatiekosten te verwachten in de eerste helft van 2022.

Unilever verandert bedrijfsstructuur en schrapt 1500 banen

Unilever verandert bedrijfsstructuur en schrapt 1500 banen

Unilever schrapt komend jaar ongeveer 1500 managementbanen wereldwijd. Dat is het gevolg van een nieuwe organisatiestructuur binnen het bedrijf, meldt Unilever in een persbericht.