Unilever en WNF publiceren lijst met 50 ‘future foods’

Het klimaat verandert, mensen blijven zich maar voortplanten en het voedsel raakt langzaam op. Die boodschap dragen het Wereld Natuur Fonds en Unilever-merk Knorr nog maar eens uit met hun kleine bijdrage aan een oplossing: een lijst met 50 toekomstbestendige voedselbronnen.

Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten, staat in het rapport met de vijftig ‘future foods’. Uitbreiding van ons dieet is hard nodig als we willen zorgen dat klimaatverandering en bevolkingsgroei onze voedselvoorziening niet in gevaar brengt. De lijst van Knorr en het WNF, die is samengesteld in samenwerking met dr. Adam Drewnowski van de Universiteit van Washington, bevat zowel onbekende groenten, vruchten en gewassen als producten die we al in de supermarkt hebben liggen maar volgens het rapport nog onderbenut worden.

De voedselbronnen zijn geselecteerd op basis van voedingswaarde, smaak en impact op het milieu. Bovendien hebben sommige van de gewassen een hogere opbrengst dan vergelijkbare opties, of kunnen ze beter tegen extreme weers- en milieuomstandigheden.

Een greep uit de lijst:

  • Bambara-aardnoot: Deze aardnoot heeft een pinda-achtige smaak en is de op twee na meest voorkomende peulvrucht in Afrika. De Bambara- aardnoten kunnen groeien in uitdagende omgevingen, zelfs op zeer zure grond. Ze zijn een bron van specifieke voedingsstoffen en kunnen worden toegevoegd aan stoofschotels, roerbakgerechten en vele andere gerechten.
  • Fonio: Dit is een gemakkelijk te kweken, droogtebestendig graan en is een van 's werelds snelst rijpende granen. Fonio wordt in West-Afrika gekweekt en heeft een nootachtige, delicate smaak. Het kan op dezelfde manier worden gebruikt als rijst, tarwe en andere populaire granen. Het is glutenvrij en bevat ijzer, zink en magnesium.
  • Boerenkool: Boerenkool kennen wij in Nederland al goed. Het is een extreem winterharde plant; boerenkool is bestand tegen temperaturen van min vijftien graden Celsius! De smaak is afhankelijk van het klimaat waarin het wordt gekweekt. Een extreem voedzame bladgroente, Boerenkool zit boordevol vitamine A, K en C.
  • Linzen: Met een CO 2 voetafdruk die 43 keer lager is dan die van rundvlees, bieden linzen een uitstekende bron van eiwitten, vezels en koolhydraten. Oorspronkelijk afkomstig uit NoordAfrika en Azië, waar deze familie van de erwt één van 's werelds eerste gecultiveerde gewassen was.
  • Nopal: Ook wel bekend als cactusvijg of cactuspeer. De cactus is gemakkelijk te kweken, het is een adaptief gewas dat op grote schaal wordt geteeld in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Ben & Jerry's boycot geeft problemen bij Unilever

Ben & Jerry's boycot geeft problemen bij Unilever

Het ijsmerk Ben & Jerry's besloot in juni om te stoppen met de verkoop van ijs in de bezette Palestijnse gebieden. Dit zorgt voor problemen bij moederbedrijf Unilever. Verschillende Amerikaanse staten willen vanwege de boycot van Ben & Jerry's hun aandelen verkopen.

Evert Verhulp lid van Raad van Commissarissen Unilever

Evert Verhulp lid van Raad van Commissarissen Unilever

Beeld: Ruud Zwart via Wikimedia Commons Prof. dr. Evert Verhulp (57) is per 1 september 2021 benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Unilever Nederland. Hij volgt daarmee mevrouw mr. Nebahat Albayrak op, die van 2016 tot 2021 commissaris was. Verhulp is expert op het gebied van arbeidsrecht en heeft ervaring in de rechtspraktijk en in de...

Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

IJsproducent Ben & Jerry’s (B&J) maakt in een statement bekend dat het tegen B&J’s normen en waarden ingaat om ijs te verkopen in bezette Palestijnse gebieden. Eind 2022 eindigt het bedrijf daarom de licentieovereenkomst met een lokale Israëlische partner die ijs maakt voor de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.