Upfield stapt over op plasticvrije en recycleerbare verpakking

11 januari 2024 Business Wire
Na Oostenrijk zitten de plantaardige boters en smeersels van Upfield nu ook in Nederland in een duurzame verpakking. In samenwerking met Footprint ontwikkelde de voedselproducent een oliebestendige, plasticvrije, recycleerbare papieroplossing.

Upfield ambieert om het aandeel van plastic tegen 2030 met 80 procent te verminderen. De nieuwe verpakking past bij deze ambitie. Upfield besteedde in samenwerking met Footprint, MCC en Pagès Group vier jaar aan de ontwikkeling van het nieuwe vlootje. Eind 2023 vond de eerste lancering in Oosterrijk met Flora Plant plaats. Nu volgt ook Nederland en komend jaar wil Upfield verder uitbreiden naar andere Europese markten. Het is de bedoeling om tegen 2030 tot twee miljard plastic vlootjes te vervangen, om zo meer dan 25.000 ton plastic afval per jaar te vermijden.

Ontwikkeling

Het R&D-team van Upfield ontwikkelde de papieren vlootjes aan de hand van de materiaalwetenschappentechnologie van Footprint. Ze zijn vervaardigd op basis van samengedrukte natte papiervezels en zijn waterbestendig, oliebestendig en recycleerbaar in lokale papierafvalstromen. Het vlootje ontving de Conventional Plastic Free Certification en maakt gebruik van papier van een PEFC-gecertificeerde leverancier. Upfield verwacht dat de verpakking tegen 2025 de certificatie voor thuiscomposteerbaarheid zal behalen.

De papieren vlootjes van Upfield hebben geen plastic bekleding en kunnen samen met ander papier en karton van huishoudelijk afval gerecycleerd worden, zoals gecontroleerd door een toonaangevend Europees recyclagebedrijf.

Altijd op de hoogte blijven?