Varkenshouders tegen lespakketten Wakker Dier

8 september 2016

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij roepen scholen op om de lespakketten van Wakker Dier over veehouderij niet te gebruiken.

De organisaties vinden dat kinderen met deze lespakketten voor basis- en middelbare scholen geen juist beeld krijgen van hoe het er werkelijk aan toegaat op moderne boerenbedrijven. NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij spreken van "propaganda van dierenactivisten". Wakker Dier suggereert volgens hen dat dieren in de intensieve veehouderij een slecht leven hebben.

"Te beginnen met het woord 'veeindustrie'. Wakker Dier zegt dat de dieren in 'fabrieken' worden geproduceerd. Een boerderij is echter geen fabriek. Wakker Dier stelt in haar lespakketten ook dat boeren hun dieren als producten beschouwen. Terwijl elk dier door de boer als dier wordt beschouwd én als zodanig wordt verzorgd. Wakker Dier stelt veehouders met deze gekleurde informatie in een onjuist daglicht", menen Jansen en Douma.

Meldpunt Valse Lesstof

Wakker Dier laat volgens NVV en LTO Varkenshouderij essentiële informatie achterwege en informeert scholen in de lespakketten niet volledig over de voor- en nadelen van alle houderijsystemen. NVV en LTO zijn ook betrokken bij het Meldpunt Valse Lesstof. Daar kan iedereen lesmateriaal melden dat valse, niet-objectieve of onjuiste informatie over de Nederlandse land- en tuinbouw bevat. NVV maakte onlangs zelf een factsheet over de varkenshouderij.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?