Vegamonitor: Nederlanders eten minder vaak vlees

Vlees_Steak_Pixabay

Foto: Pixabay

Meer Nederlanders kiezen er voor om minder vlees te eten. Kinderen en jongere generaties spelen een belangrijke rol bij deze keuze. Dat blijkt uit de Vegamonitor, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.

Het aantal Nederlanders dat zichzelf typeert als puur vleeseter daalde naar 55 procent. Vorig jaar was dit nog 59 procent. Daarnaast geeft 34 procent van de huishoudens aan komend jaar minder vlees te willen eten. 31 procent doet dit voor de komende generaties.

Invloed kinderen

Uit de Vegamonitor van 2019 bleek dat het gezin invloed heeft op de keuze voor vlees of vegetarisch eten. Daarom onderzocht Natuur & Milieu deze keer ook hoe ouders en kinderen elkaar beïnvloeden in het eetgedrag. Bij een vijfde van de huishoudens met kinderen tussen de 13 en 17 jaar, inspireren deze kinderen de ouders om minder vlees te eten. "Uit deze en de andere gegevens kun je afleiden dat er iets aan het veranderen is", zegt Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu. "Deze jonge generatie is zich bewust van de impact van vlees, handelt daarnaar en beïnvloedt oudere generaties."

Jongere generatie

De jongere generatie (onder de 40) kiest vaker voor een vegetarische optie dan de oudere generatie (52% vs. 46% gemiddeld). De beweegredenen zijn vaak gekoppeld aan het milieu. Bijvoorbeeld bijdragen aan het milieu (49% vs. 39%) en het klimaat (31% vs. 14%). Vooral bij de jongere generatie onder de 30 jaar worden volgens Natuur & Milieu deze redenen vaker genoemd.

Uit verdiepende panelgesprekken met gezinsleden blijkt dat bij zowel kinderen als ouders de media bepalend zijn voor hun keuze om minder vlees te eten. Een opvallende bevinding was dat kinderen (15-16) kiezen om minder vlees te eten omdat er ook op school, bijvoorbeeld tijdens de les of met klasgenoten, gesproken wordt over de (milieu)impact van de vleesindustrie en voordelen van een meer vegetarisch voedingspatroon. Bij jongere kinderen (10-13) speelt dierenleed vaak een belangrijke rol.

Bron: Natuur & Milieu

Lees ook
Vleesconsumptie iets gestegen

Vleesconsumptie iets gestegen

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2018 iets meer dan 77 kg karkasgewicht. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.

Wakker Dier: Gemaksmixen stimuleren vleesconsumptie

Wakker Dier: Gemaksmixen stimuleren vleesconsumptie

Uit een steekproef van Wakker Dier blijkt dat bijna alle recepten op gemaksmixen vlees bevatten. Daarnaast wordt ook nog meer rood vlees aangeraden dan gezond voor je is. Wakker Dier trekt daarom aan de bel en roept op tot actie. De steekproef van Wakker Dier wees uit dat 90% van de recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst vlees...

Meer nieuwe welvaart, meer vleesconsumptie

Meer nieuwe welvaart, meer vleesconsumptie

De afgelopen 50 jaar verdubbelde de wereldbevolking van 3 miljard naar 7,6 miljard mensen. De wereldwijde vleesproductie vervijfvoudigde. Tegelijk kun je de krant niet openslaan of je leest over vleesminderen en plantaardig eten. Wat betekent dat voor de wereldwijde vleesconsumptie en waar wonen de grootste vleeseters op aarde? De BBC zocht het uit. Hasna...