Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Allergenen_dossier

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde vorig jaar 103 voedsel-gerelateerde terugroepacties. In 40% van de gevallen (41 meldingen) waren allergenen de reden voor de recall. Fabrikanten zijn verplicht van 14 allergenen op het etiket aan te geven dat zij in een product aanwezig kunnen zijn. Als die niet vermeld staan, kan dat een allergie-patiënt in een gevaarlijke situatie brengen. Melk (11), gluten (8) en selderij (7) waren het vaakst de aanleiding voor een terugroepactie. 

Op de tweede plaats staan ziekteverwekkende bacteriën (34 recalls), gevolgd door productvreemde delen, zoals stukjes plastic in een product (14) en chemische contaminanten (9).

Binnen de terughaalacties vanwege allergenen zijn verwisseling (dan komt de informatie van het etiket niet overeen met de samenstelling van het verpakte product) en foutieve productinformatie op etiketten met respectievelijk 55% en 32% de belangrijkste oorzaken van een allergenenmelding. Hierdoor moesten 12 keer diverse vleesproducten en –bereidingen, 9 keer maaltijdpakketten en 6 keer brood teruggeroepen worden. 

Recalls worden uit de markt gehaald en zijn dus een vorm van voedselverspilling om voorzorgsredenen.

Bron: Foodlog

Lees ook
Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.

RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

Varkens in Nood meldt misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Dat zou blijken uit beelden die de Dierenwelzijnsorganisatie deelde met RTL Nieuws. Het slachthuis komt onder verscherpt NVWA-toezicht en neemt zelf ook maatregelen.

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.