Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Allergenen_dossier

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde vorig jaar 103 voedsel-gerelateerde terugroepacties. In 40% van de gevallen (41 meldingen) waren allergenen de reden voor de recall. Fabrikanten zijn verplicht van 14 allergenen op het etiket aan te geven dat zij in een product aanwezig kunnen zijn. Als die niet vermeld staan, kan dat een allergie-patiënt in een gevaarlijke situatie brengen. Melk (11), gluten (8) en selderij (7) waren het vaakst de aanleiding voor een terugroepactie. 

Op de tweede plaats staan ziekteverwekkende bacteriën (34 recalls), gevolgd door productvreemde delen, zoals stukjes plastic in een product (14) en chemische contaminanten (9).

Binnen de terughaalacties vanwege allergenen zijn verwisseling (dan komt de informatie van het etiket niet overeen met de samenstelling van het verpakte product) en foutieve productinformatie op etiketten met respectievelijk 55% en 32% de belangrijkste oorzaken van een allergenenmelding. Hierdoor moesten 12 keer diverse vleesproducten en –bereidingen, 9 keer maaltijdpakketten en 6 keer brood teruggeroepen worden. 

Recalls worden uit de markt gehaald en zijn dus een vorm van voedselverspilling om voorzorgsredenen.

Bron: Foodlog

Lees ook
NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

De NVWA heeft ruim 2.000 kg illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. De middelen werden aangetroffen bij de doorzoeking van vier locaties voor chrysanten- en fruitteelt in Gelderland.

Servies met bamboe of mais niet veilig?

Servies met bamboe of mais niet veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken.  Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.