Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Allergenen_dossier

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde vorig jaar 103 voedsel-gerelateerde terugroepacties. In 40% van de gevallen (41 meldingen) waren allergenen de reden voor de recall. Fabrikanten zijn verplicht van 14 allergenen op het etiket aan te geven dat zij in een product aanwezig kunnen zijn. Als die niet vermeld staan, kan dat een allergie-patiënt in een gevaarlijke situatie brengen. Melk (11), gluten (8) en selderij (7) waren het vaakst de aanleiding voor een terugroepactie. 

Op de tweede plaats staan ziekteverwekkende bacteriën (34 recalls), gevolgd door productvreemde delen, zoals stukjes plastic in een product (14) en chemische contaminanten (9).

Binnen de terughaalacties vanwege allergenen zijn verwisseling (dan komt de informatie van het etiket niet overeen met de samenstelling van het verpakte product) en foutieve productinformatie op etiketten met respectievelijk 55% en 32% de belangrijkste oorzaken van een allergenenmelding. Hierdoor moesten 12 keer diverse vleesproducten en –bereidingen, 9 keer maaltijdpakketten en 6 keer brood teruggeroepen worden. 

Recalls worden uit de markt gehaald en zijn dus een vorm van voedselverspilling om voorzorgsredenen.

Bron: Foodlog

Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Maandag 3 juni was de officiële opening van het nieuwe instituut Wageningen Food Safety Research, dat op 1 juni 2019 officieel van start ging. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland.