Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Allergenen_dossier

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde vorig jaar 103 voedsel-gerelateerde terugroepacties. In 40% van de gevallen (41 meldingen) waren allergenen de reden voor de recall. Fabrikanten zijn verplicht van 14 allergenen op het etiket aan te geven dat zij in een product aanwezig kunnen zijn. Als die niet vermeld staan, kan dat een allergie-patiënt in een gevaarlijke situatie brengen. Melk (11), gluten (8) en selderij (7) waren het vaakst de aanleiding voor een terugroepactie. 

Op de tweede plaats staan ziekteverwekkende bacteriën (34 recalls), gevolgd door productvreemde delen, zoals stukjes plastic in een product (14) en chemische contaminanten (9).

Binnen de terughaalacties vanwege allergenen zijn verwisseling (dan komt de informatie van het etiket niet overeen met de samenstelling van het verpakte product) en foutieve productinformatie op etiketten met respectievelijk 55% en 32% de belangrijkste oorzaken van een allergenenmelding. Hierdoor moesten 12 keer diverse vleesproducten en –bereidingen, 9 keer maaltijdpakketten en 6 keer brood teruggeroepen worden. 

Recalls worden uit de markt gehaald en zijn dus een vorm van voedselverspilling om voorzorgsredenen.

Bron: Foodlog

Lees ook
Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane...

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Klopt de informatie op een verpakking? Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Helaas komt het regelmatig voor dat artikelen moeten worden teruggeroepen, omdat de informatie op de verpakking niet klopt.

'Bionica kan als inspiratiebron dienen voor kwesties in de voedingsmiddelenindustrie'

'Bionica kan als inspiratiebron dienen voor kwesties in de voedingsmiddelenindustrie'

Bionica is een innovatiemethode die de natuur als inspiratiebron hanteert. Het biedt out-of-the-box oplossingen die voor innovaties zorgen. Ylva Poelman, ook wel bekend als de bionische vrouw, is expert op het gebied van bionica. Op de IFFI diner meeting zal zij een lezing geven over haar vakgebied in relatie tot allergenen. Wat wordt er verstaan...