Vijf jaar geëist tegen Willy Selten om paardenvlees

Het Functioneel Parket heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen vleesverwerker Willy Selten uit Oss, omdat hij in 2011 en 2012 volgens het Openbaar Ministerie  op grote schaal paardenvlees heeft omgekat naar rundvlees.

“Door zijn handelen is op grove wijze het vertrouwen van de consument in de veiligheid en kwaliteit van vlees geschonden. Hij heeft de reputatie van Nederland als vlees exporterend land te grabbel gegooid. Daarbij past een jarenlange gevangenisstraf.”

Bij Selten werden karkassen uitgebeend en versneden. Hij leverde aan ambachtelijke slagerijen in de regio, aan vleesgrossiers en aan de vleesverwerkende industrie in binnen- en buitenland. Het onderzoek door de NVWA-IOD startte begin 2013, nadat er bij een afnemer resten van paarden in hamburgers waren aangetroffen. Intern onderzoek wees uit dat de grondstoffen voor de hamburgers afkomstig waren van Selten. Daarnaast werden in een andere partij grondstoffen ook paardenresten aangetroffen. Deze partij was eveneens afkomstig van het bedrijf in Oss.

Valsheid in geschifte

In de bijbehorende documenten stond dat het om 100 procent rundvlees had moeten gaan. Hierop rees het vermoeden dat Selten zich zou schuldig maken aan valsheid in geschrift en oplichting van afnemers. Uit het daarna gestarte onderzoek door de NVWA-IOD komt volgens het OM een ontluisterend beeld naar voren. Het vermoeden is dat Selten in 2011 en 2012 ruim 300.000 kilo paardenvlees heeft aangeleverd gekregen. Vanaf het moment dat het paardenvlees het bedrijf binnenkomt tot aan het moment dat er geleverd wordt aan verschillende afnemers, is de administratie stelselmatig aangepast, zo blijkt uit onderzoek.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Lees ook: 

Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol leidden een gecoördineerde actie tegen inferieure en vervalste producten. Hierbij namen ze producten ter waarde van €28 miljoen in beslag. Nederland speelde een rol in acties tegen illegale drank en verkoop van paardenvlees. De diensten waarschuwen voor een groei aan illegale activiteiten door de coronapandemie.

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...