'Vion betaalt 400 miljoen voor Grampian'

LIVINSTON – Vion heeft naar schatting ruim 400 miljoen euro betaald voor Grampian. Dat meldt de Britse krant The Herald.

De verkoop werd eind vorige week bekrachtigd, na maanden speculeren wie de in nood verkerende Schotse vleesverwerker zou overnemen. Alleen de mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Vion en Grampian weigeren de overnamesom te noemen. De overname is in ieder geval in Groot-Brittannië en vooral in Schotland met gejuich ontvangen, meldt Meatandmeal.nl.

Rijkste
Oprichter, bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Fred Duncan (64) kan na de definitieve handdruk tientallen miljoenen euro’s op zijn bankrekening bijschrijven. Duncan geldt nu al als een van de rijkste Schotten. Hij startte het bedrijf in 1980 op 36-jarige leeftijd met een kippenboerderij in Aberdeenshire.

Problemen
Het bedrijf, dat gold als de grootste leverancier van kippen- en varkensvlees aan Britse supermarkten, kwam enige tijd geleden in zwaar weer door stijgende energieprijzen, goedkope importen en een toenemende kritische houding van Britse consumenten over massaproductie in vlees.

Sinds 2000 werden negen fabrieken van Grampian gesloten. Vorig jaar sloot het hoofdkantoor in Buckburn en werden de activiteiten verplaatst naar Livinston.

Etalage
Duncan zette zijn bedrijf medio vorig jaar in de etalage. Vion werd vrijwel vanaf het begin al genoemd als mogelijke koper, maar in eerste instantie ontkende het bedrijf deze geruchten. De signalen over de mogelijke overname werden dit voorjaar echter sterker. Vion zei toen 'pas mededelingen te doen over aquisities als deze definitief waren'.

Werknemers
Grampian telt 17.500 werknemers van wie 13.000 in Groot-Brittannië en 4.500 in Thailand. Zo’n 3.500 mensen werken in diverse fabrieken in Schotland. Vion telt 16.200 werknemers en had in 2007 een omzet van 7,1 miljard euro.

Lees ook:
Ton Christaanse leidt Vion UK (17 juni 2008)

Vion lijft Grampian in (16 juni 2008)

Vion koopt Britse worstproducent (27 december 2007)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over Vion 

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren